Wykonanie
W zależności od regionów Polski danie, które tu za chwilę opiszę może nosić nazwę „świeżonka” lub „świeżynka”W niektórych regionach Polski dodaje się
wątrobę wieprzową, a nawet
kaszę, i jest różnie doprawiana. Ja tym razem dodałam naprawdę bardzo dużo
majeranku i wyszła obłędna.Składniki:300g
słoniny,500g
karkówki,300g
schabu,2-3 duże
cebule,
sól,
pieprz,słodka mielona
papryka,
zioła prowansalskie,
majeranek,gałązka świeżego cząbru,
sałata,
rukola,
ocet balsamiczny,
oliwa,
musztarda,
ziemniaki,

Wykonanie:
Ziemniaki obieramy,kroimy na frytki. Smażymy w głębokim
oleju do zrumienienia.
Sałate i
rukolę płuczemy, przekładamy do miski. 4 łyżki
octu balsamicznego mieszamy z 4 łyżkami
oliwy, dodajemy pół łyżeczki
musztardy i doprawiamy
solą, energicznie mieszamy i wylewamy dressing na
sałatę.

Świeżonka:
Słoninę kroimy w niezbyt dużą kostkę i podsmażamy na patelni, niech się wytopi.
Cebulę kroimy w krążki, lekko solimy. Gdy
słonina się wytopiła, przekładamy skwary na talerz, tłuszcz zostawiamy i smażymy na nim
cebulę. Gdy
cebula się ładnie ze szkli i będzie miękka, przekładamy na talerz ze
słoniną. Na tym samym tłuszczu podsmażamy
karkówkę i
schab, pokrojone wcześniej w kostkę, doprawione
solą,
pieprzem,
słodką papryką,
ziołami i
majerankiem. Podsmażamy na średnim ogniu, później zmniejszamy gaz i dusimy pod przykryciem do miękkości. Gdy
mięso będzie gotowe dodajemy do niego
cebulę i wytopioną
słoninę. Wszystko dokładnie mieszamy, chwilę smażymy i możemy przekładać na talerz. Gotowe. ;)

Smacznego!!!