Wykonanie
We wcześniejszym
poście,
pisałam już o szparagach, to same zdrowie. Białe trzeba obrać, żeby pozbyć się włókien. Natomiast zielonych nie obieramy . Ma to duże znaczenie, ponieważ pod skórką znajduje się najwięcej składników odżywczych: sód, potas, magnez, wapń, mangan, żelazo, miedź, fosfor,
fluor, chlor, jod, karoten, witaminy: B1, B2, B6, C; kwasy: nikotynowy, pantotenowy, foliowy, szczawiowy.100 g tego warzywa zawiera:93,7 g
wody3 , 7 g węglowodanów300 mg potasu52 mg fosforu26 mg wit. C22 mg wapnia18 mg magnezu1 , 8 mg wit. E

Składniki:500g
zielonych szparagów,sok z połowy
cytryny,2 łyżki
oleju ryżowego,świeży cząber górski,1 duży
ziemniak,świeże listki
oregano,2 kotlety
schabowe,
sól,
pieprz,czerwona
słodka papryka,
ser żółty,łyżeczka dobrego
masła,

Wykonanie:
Ziemniaka myjemy i gotujemy w wodzie do miękkości.
Szparagi płuczemy, odrywamy zdrewniałe końcówki. Wystarczy lekko zgiąć końcówkę,
szparagi wiedzą lepiej niż my ,gdzie mają się odłamać ;) Polewamy je
olejem i
cytryną, posypujemy
solą,
pieprzem i posiekanym cząbrem. Wszystko dokładnie mieszamy i smażymy na patelni, przez 3- 4 minuty. Mają być miękkie i jędrne.
Schabowe lekko tłuczemy, posypujemy
solą,
pieprzem i mieloną
słodką papryką. Smażymy z obu stron,żeby się zrumieniły. Na jednej stronie
schabowych, kładziemy po 2 plastry
żółtego sera, przykrywamy pokrywką, niech
ser się roztopi. Ugotowanego
ziemniaka kroimy na pół, podajemy z łyżeczką dobrego
masła.
Szparagi posypujemy startym na małych oczkach
żółtym serem. Wszystko dekorujemy listkami świeżego
oregano. Gotowe.

Smacznego!!!