Wykonanie
Włoska
tarta.Można ją kupić wszędzie we Włoszech, od sklepów spożywczych ,aż po dobre cukiernie.Jest bardzo prosta w przygotowaniu.To najbardziej znany deser w Włoszech .Najbardziej tradycyjna jest Crostata di marmelatta.Jedna z legend głosi,że syrena Partenope upodobała sobie Zatoke Neapolitańską,na wiosnę ukazywała się tam ludziom i śpiewała. Mieszkańcy byli tak wdzięczni ,że złożyli jej dary w postaci,
mąki,jaj,
cukru trzcinowego,
wody z kwiatów
pomarańczy i
przyprawy.Zaniosła te dary na górę Olimp,bogowie zobaczywszy to,tak się ucieszyli ,że stworzyli ze składników tartę,następnie oddali syrenie. Partenope jej nie zjadła, podarowała ją ludziom,którzy okazali tyle hojności i
serca.Składniki:300g
mąki,2
jajka,100g
cukru(dałam mniej),1 łyżeczka
proszku do pieczenia,100g
masła,280g
dżemu(
porzeczkowy,
wiśniowy lub powidła)

Wykonanie:
Mąkę,
jajka,
proszek do pieczenia,
cukier i
masło przekładamy do miski i zagniatamy na gładką masę.Zwijamy kulę w folie spożywczą i wkladamy ciasto na 30 minut do lodówki.Naczynie to tarty smarujemy
masłem i posypujemy
bułka tatrą.

Gotowe ciasto wałkujemy i przekładamy do naczynia, pamietając żeby zostawić 1/4 ciasta na wierzch.Nakłuwamy widelcem i wykładamy na surową tarte
dżem. Z pozostawionego ciasta robimy paski i nakładamy na wierzch tarty,lekko przylepiając na bokach. Pieczemy w 180C ok. 40 minut.
Buona crostata!!