Wykonanie
Bezglutenowo wcale nie znaczy niesmacznie :) poniżej bardzo prosty przepis na leciutkie bezglutenowe i bezmięsne speghetti z aromatycznymi dodatkami takimi jak pachnący
czosnek,
kapary i pieczary ;)
· 250 g
pieczarek· 1
cebula· 2 ząbki
czosnku ( jeden do sosu a drugi do starcia na
płatki i posypania gotowego dania )
· 2 - 3 łyżki
oliwy z oliwek· 300 ml passaty pomidorowej
· 6 jabłuszek
kaparowych ( plus ewentualnie dodatkowe szt do ozdoby )
· 200 g
makaronu spaghetti bezglutenowego 3Pauly
· Suszona lub świeża
bazylia - pół łyżeczki
· Suszony lub świeży
majeranek - łyżeczka
·
parmezan do posypania
·
pieprz·
sólPieczarki pokroić w plasterki,
cebulę w kostkę, posolić i krótko podsmażyć na średnim ogniu. Dodać passatę, pokrojone w plasterki Jabłuszka
kaparowe oraz ząbek
czosnku wyciśnięty przez praskę. Wymieszać i doprowadzić do wrzenia, dodać
zioła i dusić na małym ogniu ok. 10 minut, mieszając od czasu do czasu. Na koniec doprawić
solą i
pieprzem. Bezglutenowy
makaron 3pauly ugotować w osolonej wodzie z odrobiną
oleju. Pozostały ząbek
czosnku zetrzeć na szatkownicy w cieniutkie
płatki.
Makaron wyłożyć na talerz, polać sosem, oprószyć
parmezanem i kilkoma
płatkami czosnkowymi, przyozdobić jabłuszkami kaparowymi i gotowe!
Smacznego!!! :)