Wykonanie
Risotto - danie proste, smakowite i... ekonomiczne! :) Co więcej - bardzo fajnie sprawdzi się zarówno podczas zwykłego rodzinnego obiadu oraz szałowej kolacji dla szczególnych gości. Najlepsze jest to, że w zasadzie można je przygotować dosłownie ze wszystkiego - chociażby z kawałków warzyw, czyli naszych warzywnych ,,resztek” pozostałych w lodówce :)
Składniki· 80 g
Suszonych Pomidorów z
cebulą Ponti· 2 ząbki
czosnku,· 5 łyżek
oliwy z oliwek extra vergine Olitalia· 2 garście mrożonych lub świeżych
grzybów· 1 szklanka
ryżu arborio· 100 ml
białego wina· 0,5 l
bulionu grzybowego· 1/4 szklanki świeżo startego
parmezanu· drobno posiekana świeża
natka pietruszkiPrzygotowaniePrzed przystąpieniem do gotowania należy przygotować pół litra
bulionu grzybowego. Na rozgrzaną
oliwę wrzucić posiekany
czosnek oraz wypłukany oraz dobrze odsączony
ryż i całość mieszać przez 2-3 minuty, po czym dodać
białe wino, pozostawiając całość do odparowania. Gdy konsystencja potrawy przestanie być płynna, należy dodać część
bulionu oraz pokrojone
grzyby, które powinny zakrywać warstwę
ryżu. Po 10 minutach dodać pokrojone w kostkę
suszone pomidory Ponti i resztę
bulionu i dusić jeszcze przez kilka minut tak, by uzyskać gęstą konsystencję. Na koniec wystarczy doprawić danie
solą,
pieprzem i
natką pietruszki oraz – już na talerzu - udekorować startym
parmezanem. SMACZNEGO! :)indexfood