Wykonanie
Pizza jest pyszna, ale niestety dość kaloryczna. Ale jest sposób, aby odchudzić nieco pizzę i nie
mieć potem wyrzutów sumienia, że wszystko pójdzie w nasze biodra. Zdecydowałam się zatem zmodyfikować przepis na tradycyjną pizzę, zastępując
ciasto drożdżowe kukurydzianą polentą. Dzięki temu pizza, którą przygotowałam ma zdecydowanie mniej kalorii i można ją pałaszować bez obaw o utratę figury.

Składniki:250 g
kaszki kukurydzianej1
pomidor1/2 op.
sera koziego lub
feta1 opakowanie świeżego lub
mrożonego szpinaku2 ząbki
czosnkukukurydza z puszkiugotowane różyczki
brokułaoliwkiprzyprawy:
sól,
pieprz, mieszanka
ziół prowansalskich,
majeranekPrzygotowanie:W garnku gotujemy 1/2 l
wody, do wrzątku wsypujemy stopniowo
kaszkę kukurydzianą, cały czas mieszając, aby nie przywarła do dna. Polenta powinna być gęsta. Pod koniec gotowania dodajemy do polenty ulubione
przyprawy a także
sól i
pieprz do smaku. Wylewamy polentę na formę, a następnie zabieramy się za przygotowanie
szpinaku.
Mrożony szpinak odsączamy z nadmiaru
wody i wrzucamy na rozgrzaną patelnię z 1 łyżeczka
oliwy. Dodajemy
czosnek przeciśnięty przez praskę i odrobinę
soli. Przesmażony
szpinak wykładamy na wierzch polenty. Na wierzch kładziemy kawałki
koziego sera lub
fety, plastry
pomidora,
oliwki,
kukurydzę. Całość doprawiamy
solą,
pieprzem i
ziołami prowansalskimi. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C na 10-15 minut. Wierzch można posypać
startym serem gouda. Pizza z polenty jest pyszna także bez zapiekania.Smacznego!




Odwiedź mnie na Facebook'uDziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi niezmiernie miło jeżeli pozostawisz po sobie ślad, czyli komentarz.Pozdrawiam serdecznie!
Basia ;)