Wykonanie
To miała być piękna niedziela, a za oknem szaro i mokro. Zatem trzeba jakoś rozjaśnić ten dzień. Postanowiłam zrobić szybkie muffiny
bananowe (w zaledwie 30 minut!), których smak powinien poprawić mój humor. Żółty kolor
bananów, pełen optymizmu oraz
słodycz małych babeczek z drobinkami pysznej
czekolady z pewnością sprawią, że „banan” zagości nie tylko na mojej buzi, ale również na twarzach moich
bliskich.

Składniki (ok. 12 sztuk):3 dojrzałe
banany2
jajka½ szklanki
cukru220 g
mąki pszennej2 łyżeczki
proszku do pieczenia125 ml
olejuposiekana
czekoladaPolewa½ tabliczki
mlecznej czekolady2 łyżki
mlekaPrzygotowanie:
Banany obieramy i rozcieramy na miazgę (wrzuciłam do blendera). Do masy bananowej dajemy
olej,
cukier i miksujemy całość. Następnie wbijamy
jajka i za pomocą miksera łączymy składniki. Stopniowo dosypujemy
mąkę (zmieszaną z
proszkiem do pieczenia).Rozgrzewamy piecyk do temperatury 180 stopni C. Formę do muffinek wypełniamy papilotkami. Jeżeli nie mamy specjalnej formy muffinowej możemy użyć samych papierowych foremek, ale wtedy warto dawać podwójną ich warstwę, aby były bardziej sztywne i utrzymywały ciężar ciasta. Wnętrze każdej, papierowej foremki wypełniamy
ciastem bananowym (ciasto nakładamy do 2/3 wielkości foremki). Posypujemy kawałkami
czekolady. Babeczki wędrują do piecyka na ok. 20 minut.Po upieczeniu studzimy muffinki. Możemy ozdobić je
polewą czekoladową (
czekoladę roztapiamy nad kąpielą
wodną, dodajemy do niej odrobinę
mleka żeby konsystencja była bardziej płynna i polewamy babeczki). Gotowe!Przepyszne, słodziutkie maleństwa w 30 minut!Smacznego!








Odwiedź mnie na Facebook'uDziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi niezmiernie miło jeżeli pozostawisz po sobie ślad, czyli komentarz.Pozdrawiam serdecznie!
Basia ;)