Wykonanie
Dziś będzie bez
mięsa za to kolorowo i bardzo zdrowo. Co jakiś czas robię lodówkowy przegląd, dziś powynajdywało się w niej wiele warzyw stąd pomysł na zapiekane warzywa w kolorach re gg ae. :) Zazwyczaj nie jadam śniadań, dlatego takie posiłki lądują u mnie na talerzu na obiad.
składniki potrzebne:- 4
jaja;- średni
brokuł;- garść
fasolki szparagowej żółtej;-
ser cheddar;-
pomidorki koktajlowe;- 2 małe
cebule lub jedna większa;-
sos sojowy kikkoman;-
sól;-
pieprz;- 50 g
margaryny.sposób przygotowania:
Fasolkę oraz
brokuł uprzednio gotujemy w osolonej wodzie.
Cebulkę siekamy na drobno,
pomidory na połówki,
ser trzemy. Na patelni roztapiamy
margarynę, następnie podsmażamy
cebulę. Kolejno dodajemy
fasolkę - kropimy
sosem sojowym oraz
pieprzem, następnie dodajemy
brokuł oraz
ser. Rozbijamy na nie
jaja, dodajemy
pomidorki. Wszystko przykrywamy folią, podsmażamy kilka minut. Nagrzewamy piekarnik do 125 stopni, następnie zdejmujemy patelnię z ognia wkładamy ją na 5 minut. Gotowe
jaja śmiało można jeść z
pieczywkiem lub
ziemniakami - wybrałam tę pierwszą opcję, ponieważ zbytnio
ziemniaków.bon apettit!