Wykonanie
Już od kilku dni chodził za mną
biszkopt w jakiejś czekoladowej postaci. Jako, że w moim domu było kilka dojrzałych
bananów postanowiłam je wykorzystać.


składniki potrzebne na
biszkopt :- 5
jajek;- 5 łyżek
cukru;- 2 łyżki
proszku do pieczenia;- 5 łyżek
mąki;- 5 łyżek
kakao.

składniki na krem:- 400 ml
śmietanki;- 2
banany;- sok z połowy
cytryny;- 4 łyżki
cukru waniliowego;- 2 łyżki
kakao.sposób wykonania:
Żółtka oddzielamy od
białek, dodajemy do nich
cukier, ucieramy na kogel-
mogel.
Białka ubijamy. Dodajemy do
żółtek, przesiewamy
mąkę, proszek i
kakao - wszystko mieszamy do uzyskania gładkiej masy biszkoptowej. Wylewamy na formę do tarty - pieczemy przez 20 minut w piekarniku na 180 stopni. Upieczony
biszkopt, gdy jest jeszcze ciepły wykrawamy i tworzymy "dołek". Zbędny
biszkopt możemy użyć do posypania, bądź w ogóle nic z tym nie robić.
Śmietankę ubijamy z
cukrem.
Banany obieramy, rozgniatamy widelcem - kropimy
cytryną by nie sczerniały. Dodajemy je do
śmietanki, mieszamy - stopniowo dodajemy również
kakao. Gotowy krem nakładamy na ciasto. Użyłam trochę
biszkoptu do posypania (nie wszystko). Wkładamy do lodówki na godzinę. Po tym czasie ciasto jest gotowe do podania.



bon apettit!