Wykonanie
Przychodzi taki moment, że w domu pojawia się więcej ludzi i trzeba upichcić coś dobrego. Pierwszy raz od pewnego czasu miałam okazję uczestniczyć w dużym obiedzie, a nie przygotowywałam go ja tylko znajomy. Na mnie padła część deserowa także to mnie jak najbardziej satysfakcjonowało.

(medaliony z
kurczaka w
sosie pieczarkowo-
śmiatanowym)Roladę
biszkoptową można przygotować na milion różnych sposobów, ważne jednak są dwie rzeczy : żeby nie była za słodka i się nie rozpadała. Szybko przejrzałam domowe zaplecze i zdecydowałam się na masę
orzechową z
bitą śmietaną. Ostatnio będąc w Polsce kupiłam sobie masę
śmietanową dr.oetker'a by sprawdzić właśnie przy takim cieście czy zda egzamin - moja opinia:
śmietana jest puszysta oraz stabilna.

składniki potrzebne na roladę :- wcześniej upieczony cienki
biszkopt;- 500 ml
śmietany kremówki 30%;- masa śmietanowa dr.oetker'a o smaku
śmietankowym;- 20 g
orzechów włoskich do posypania;-
mleko skondensowane słodkie;składniki potrzebne na masę
orzechową:- 150 g
orzechów laskowych;- 200 g
orzechów włoskich;- 100 ml
mleka;

- łyżeczka
aromatu rumowego;- 2 łyżki
cukru pudru;-
miód;- 2 czubate łyżki
mąki ziemniaczanej.





sposób przygotowania:Dzień wcześniej ugotowałam
mleko skondensowane tak by powstał karmel do posmarowania
biszkoptu.
Biszkopt upiekłam z sześciu
jajek choć i tak żałuję, bo był ciut za wysoki. Zaraz po upieczeniu zawinęłam go w dwa ręczniki oraz wałek by powstała rolada (trzeba pamiętać, że musi to być zrobione od razu po wyjęciu
biszkoptu z piekarnika inaczej nie przyjmie takiej formy jak powinien - zwyczajnie się połamie). Następnie przygotuj masę:
orzechy utłucz w moździerzu, podgrzej
mleko w garnku, rozpuść
cukier oraz aromat, wrzuć
orzechy. Gdy masa zacznie bulgotać wsyp
mąkę i dodaj
miód - mieszaj do momentu uzyskania gładkiej masy. Gotową masę odstawiamy do ostygnięcia.
Śmietankę kremówkę wyjmujemy z lodówki 10 minut wcześniej, by szybciej się ubijała ( ubijam ostatni czas wszystko ręcznie z powodu awarii miksera także to mi pomaga ;)). Do ubitej
śmietany dodajemy proszek, mieszamy chwilę i odkładamy do lodówki. Gotowy
biszkopt smarujemy najpierw karmelem, następnie wkładamy masę, a
potem śmietanę ( zostawiamy jednak trochę do posmarowania kremu na wierzchu ). Na koniec smarujemy resztą kremu na wierzchu
orzechy trzemy i posypujemy roladę - wkładamy do lodówki na 1,5 godziny. Polecam przygotować taką samą roladę w Waszych domach - gwarantuję, że będzie Wszystkim smakować!

bon apettit!