Wykonanie
Czy już się chwaliłam, że udało nam się otworzyć sklep internetowy z grami planszowymi? Dla niewtajemniczonych
powiem, że "planszówki" teraz mają bardzo szerokie znaczenie. Jak pierwszy raz usłyszalam, ze mój znajomy spędził ze swoimi kolegami całą (CAŁĄ) noc na graniu w gry planszowe, to popukałam się znacząco w głowę... Bo ileż można grać w chińczyka, Grzybobranie czy w poczciwy Monopol.. ? Toż to bez sensu. Nie znałam wtedy gier typu : Bumerang, 7 cudów świata czy Carcassonne .W epoce komputerów i komórek, szerokie
grono ludzi doszło do wniosku, że potrzebne są nam gry, w które możemy grać ze znajomimi bez pomocy prądu. Rozrywka jest dla małych i dużych, na imprezę i na ciężkie, trudne rozkminki albo też spostrzegawczość czy zręczność.Ach.. dużo by opowiadać. Polecam sklep - gragamel.pl - w lutym są zniżki! :)I jeśli ktoś by coś chciał, a nie wie co i w jaki sposób - niech pisze - opowiem o przeróżnych grach, dla różnych ludzi. .(sklep at gragamel pl)A o sklepie mi się przypomniało w kontekście dzisiejszego popołudnia. Otóż ok 14 stwierdziłam, że mam czas. Nic nie muszę robić, chwilowo sklep ogarnięty,
mogę zrobić jakiś dobry obiad. Zapytałam mojej rodziny na co ma ochotę.. i wyszło ... to co wyszło - Buchty czy inne Pampuchy.Muszę jeszcze powiedzieć, że nie sądziłam, że to takie proste danie! Myślałam, że muszę zawsze kupować w restauracjach lub w hipermarketach za ciężkie pieniądze.. a tu proszę... ;) Przepis wzięty z mojegogotowania .


Składniki (na ok. 15 dużych pampuchów)30 g
drożdży750 g
mąki1,5 szklanki
mleka4 łyżki
masła75 g
cukru3
jajkaszczypta
soliWykonanie :Zrób rozczyn -
drożdże rozpuść w ciepłym (nie gorącym!)
mleku, dodaj 4 płaske łyżki
mąki,
sól i pół łyżeczki
cukru. Naczynie przykryj ściereczką i odstaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia, na około 10 minut.Do miski wsyp pozostałą
mąkę i
cukier, dodaj rozczyn,
jajka i zacznij wyrabiać ciasto. Po pewnym czasie dodaj rozpuszczone i wyrabiaj tak długo, aż ciasto zacznie odchodzić od ręki. Ciasto powinno być miękkie. Takie jak zwykłe
drożdżowe.Miskę przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce by ciasto wyrosło (najlepiej - by podwoiło swoją wielkość.A ciasto formować w kulki wielkośći małego pączka. (Będą mocno rosły podczas gotowania!!!). Można do kulek wsadzać nadzienie - polecam
dżem truskawkowy albo
powidła śliwkowe lub
krem czekoladowy... mniam. Gotowe pampuchy przykryć siereczką, aż będzie gdzie je gotować.Teraz należy przygotować garnek do gotowania na parze. Jeśli mamy - sprawa rozwiązana. Jesli nie mamy - można wziąć duży garnek, nalać do niego
wody (tak nie za dużo) i przykryć ściereczką czystą (rzecz jasna). I obwiązać ściereczkę i garnek dookoła sznurkiem.
Wodę zagotować i kłaść pampuchy i gotować (pod przykryciem) ok 10 minut.Podawać ze
śmietaną lub
jogurtem. Można posypać
kakaem dla pięknego efektu.Smacznego!


Wydrukuj przepis