Wykonanie
Prosty przepis na pyszne ciasto intesywnie
czekoladowe i to bez
jajek, więc nawet gdy ich braknie w domu można go upiec. Przepis pochodzi ze strony http://kulinarnespotkania.blogspot.com/2012/03/ciasto-czekoladowe-bez-jajek.html . Ja robiłam z podwójnej porcji, bo nie miałam takiej małej blachy i odrobinę go zmodyfikowałam ;)Składniki:1,5 szklanki
mąki1-1,5 szklanki
cukru1 łyżeczka
cukru waniliowego50 g
gorzkiej czekolady3 łyżki
kakao0,5 łyżeczki
sody oczyszczonej0,5 łyżeczki
soli6 łyżek
oleju1 szklanka
wody1 łyżka
octu jabłkowegoCzekoladę gorzką zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Do większej miski przesiać
mąkę, dodać
cukry, startą
czekoladę, przesiane
kakao,
sól i
sodę oczyszczoną, dokładnie wymieszać. W mniejszej misce wymieszać
olej,
wodę i
ocet. Zawartość obydwu misek dokładnie wymieszać. Przelać do posmarowanej tłuszczem i obsypanej
bułką tartą formy. Piec ok 45-55 min w 180ºC (do tzw suchego patyczka). Prze podaniem posypać
cukrem pudrem.Tak wyglądało przed upieczeniem:

A tak po:


Smacznego ;)