Wykonanie
Jak naprawdę nazywają się te placki nikt nie pamięta. Swoją nazwę zawdzięczają mi. Jak się uczyłam cyferek tak je ochrzciłam, bo swoim kształtem przypominają trochę 0. Nadają się zarówno do
śmietany jak i gulaszu.Ciasto:duży
kefir lub mała
maślanka1
jajko0,25 łyżeczki
proszku do pieczenia0,25 łyżeczki
sody oczyszczonejmąkaFarsz:
ziemniaki0,5 kostki
sera białegosólpieprzZiemniaki obrać, ugotować. Jak ostygną dodać do nich
ser biały, doprawić
solą i
pieprzem do smaku. Dokładnie wymieszać. Wszystkie składniki na ciasto umieścić w misce.
Mąki dać ile zabierze. (Ciasto nie może być za twarde, ale nie może się też lepić) Przełożyć na stolnicę, rozwałkować na grubość ok. 0,5 mm. Wykrawać szklanką koła. Na każdy z nich dać po trochę farszu. Zlepić brzegi, rozwałkować. Smażyć na rozgrzanym
oleju.

Smacznego ;)