Wykonanie
« Powrót  Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 6(z pieczeniem / smażeniem): 40 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
kalafior 1 sztuk
mąka 1 łyżek stołowych
mleko 1 szklanek
olej 1 łyżek stołowych
ser żółty 100 gramów
gałka muszkatołowa według uznania
pieprz biały według uznania
sól według uznaniaWykonanie:Oczyszczony duży
kalafior podzielic na różyczki, łodygi naciąć na krzyż. Ugotować w osolonej wodzie, z dodatkiem łyżki
mleka, na półmiękko, osączyć.
Sos beszamelowy:
olej rozgrzać na patelni, dodać
mąkę i wymieszać. Powoli dodawać zimne
mleko, cały czas mieszając. Doprawić do smaku gałką,
solą oraz
pieprzem.Jeszcze ciepły
kalafior ułożyć w żaroodpornym naczyniu, polać sosem, posypać
startym serem. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 160 stopni. Podawać do
mięs lub jako gorącą przekąskę.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Jarzyny i Pasztety weg.Kuchnia PolskaPotrawy z
seremSosy i pastySurówkiZapiekanki i PizzeDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: