ßßß Cookit - przepis na Kalafior zapiekany pod beszamelem

Kalafior zapiekany pod beszamelem

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 6
(z pieczeniem / smażeniem): 40 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
kalafior 1 sztuk
mąka 1 łyżek stołowych
mleko 1 szklanek
olej 1 łyżek stołowych
ser żółty 100 gramów
gałka muszkatołowa według uznania
pieprz biały według uznania
sól według uznania
Wykonanie:
Oczyszczony duży kalafior podzielic na różyczki, łodygi naciąć na krzyż. Ugotować w osolonej wodzie, z dodatkiem łyżki mleka, na półmiękko, osączyć.
Sos beszamelowy: olej rozgrzać na patelni, dodać mąkę i wymieszać. Powoli dodawać zimne mleko, cały czas mieszając. Doprawić do smaku gałką, solą oraz pieprzem.
Jeszcze ciepły kalafior ułożyć w żaroodpornym naczyniu, polać sosem, posypać startym serem. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 160 stopni. Podawać do mięs lub jako gorącą przekąskę.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Jarzyny i Pasztety weg.
Kuchnia Polska
Potrawy z serem
Sosy i pasty
Surówki
Zapiekanki i Pizze
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/10061/Kalafior-zapiekany-pod-beszamelem