ßßß Cookit - przepis na Kabaczki w oleju

Kabaczki w oleju

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 1
(z pieczeniem / smażeniem): 45 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
kabaczki 1 kilogramów
ocet jabłkowy 375 mililitrów
sól 1 łyżek stołowych
cytryna 1 sztuk
papryczka chili 1 sztuk
bazylia 1 pęczek
olej 500 mililitrów
pieprz według uznania
Wykonanie:
Obrane kabaczki pokroić w plasterki o grubości ok. 1/2 cm. Ocet wymieszać z 750 ml wody, dodać sól i zagotować. Doi wrzącego roztworu włożyć plasterki kabaczków i gotować 2 minuty, osączyć je na papierowym ręczniku. Sparzoną cytrynę obrać ze skórki. Skórkę drobniutko pokroić lub zetrzeć na tarce. Oczyszczoną papryczkę posiekać w paseczki. Listki bazylii oczyścić.
Kabaczki razem z chili podsmażyć na rozgrzanym na dużej patelni oleju. Mieszając, doprawić do smaku, wymieszać ze skórką z cytryny i listkami bazylii. Przełożyć do wyparzonych słoiczków. Do każdego wlać tyle oleju, by zakrywał kabaczki. Słoiki mocno zakręcić i przechowywać w chłodnym, ciemnym miejscu lub w lodowce, maksymalnie do trzech miesięcy. Podawać jako dodatek do smażonych i pieczonych mięs.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Jarzyny i Pasztety weg.
Kuchnia Polska
Przetwory weg.
Surówki
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/10143/Kabaczki-w-oleju