Wykonanie
« Powrót  

Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 1(z pieczeniem / smażeniem): 45 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
kabaczki 1 kilogramów
ocet jabłkowy 375 mililitrów
sól 1 łyżek stołowych
cytryna 1 sztuk
papryczka chili 1 sztuk
bazylia 1 pęczek
olej 500 mililitrów
pieprz według uznaniaWykonanie:Obrane
kabaczki pokroić w plasterki o grubości ok. 1/2 cm.
Ocet wymieszać z 750 ml
wody, dodać
sól i zagotować. Doi wrzącego roztworu włożyć plasterki
kabaczków i gotować 2 minuty, osączyć je na papierowym ręczniku. Sparzoną
cytrynę obrać ze skórki. Skórkę drobniutko pokroić lub zetrzeć na tarce. Oczyszczoną papryczkę posiekać w paseczki. Listki
bazylii oczyścić.
Kabaczki razem z
chili podsmażyć na rozgrzanym na dużej patelni
oleju. Mieszając, doprawić do smaku, wymieszać ze
skórką z cytryny i listkami
bazylii. Przełożyć do wyparzonych słoiczków. Do każdego wlać tyle
oleju, by zakrywał
kabaczki. Słoiki mocno zakręcić i przechowywać w chłodnym, ciemnym miejscu lub w lodowce, maksymalnie do
trzech miesięcy. Podawać jako dodatek do smażonych i
pieczonych mięs.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Jarzyny i Pasztety weg.Kuchnia Polska
Przetwory weg.SurówkiDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: