ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 1(z pieczeniem / smażeniem): 45 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegokabaczki 1 kilogramówocet jabłkowy 375 mililitrówsól 1 łyżek stołowychcytryna 1 sztukpapryczka chili 1 sztukbazylia 1 pęczekolej 500 mililitrówpieprz według uznaniaWykonanie:Obrane kabaczki pokroić w plasterki o grubości ok. 1/2 cm. Ocet wymieszać z 750 ml wody, dodać sól i zagotować. Doi wrzącego roztworu włożyć plasterki kabaczków i gotować 2 minuty, osączyć je na papierowym ręczniku. Sparzoną cytrynę obrać ze skórki. Skórkę drobniutko pokroić lub zetrzeć na tarce. Oczyszczoną papryczkę posiekać w paseczki. Listki bazylii oczyścić.Kabaczki razem z chili podsmażyć na rozgrzanym na dużej patelni oleju. Mieszając, doprawić do smaku, wymieszać ze skórką z cytryny i listkami bazylii. Przełożyć do wyparzonych słoiczków. Do każdego wlać tyle oleju, by zakrywał kabaczki. Słoiki mocno zakręcić i przechowywać w chłodnym, ciemnym miejscu lub w lodowce, maksymalnie do trzech miesięcy. Podawać jako dodatek do smażonych i pieczonych mięs.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Jarzyny i Pasztety weg.Kuchnia PolskaPrzetwory weg.SurówkiDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: