Wykonanie

Wciąż nie wiem jakie słodkie ciasta i
ciasteczka mam zrobić na święta. Szukam, czytam, zastanawiam się i nie wiem. Chcę czegoś tradycyjnego w zdrowszej wersji..
Ciasteczka ryżowe z
korzennymi przyprawami świetnie pasują do tej zdrowszej wizji. Bez glutenu, z
ksylitolem i świeżo utartymi
przyprawami.. pięknie pachną i są idealne do
kawy jako przekąska :)A
mąka ryżowa jest wspaniałym składnikiem ciast, naleśników, a nawet
chleba.SKŁADNIKI240 g
margaryny w temperaturze pokojowej2 szklanki
mąki ryżowej2
jajka3/4 szklanki
ksylitolu3/4 szklanki
płatków jęczmiennych1 łyżeczka bezglutenowego
proszku do pieczenia1 1/2 łyżeczki przypraw korzennychPRZEPIS
Margarynę ucieramy z
ksylitolem, dodajemy
jajka i wszystko razem mieszamy.Do miski dodajemy pozostałe składniki i wszystko razem wyrabiamy ręką, żeby składniki dobrze się połączyły (jeśli ciasto jest zbyt klejące podsypujemy jeszcze trochę
mąką).Piekarnik nastawiamy na 180 st. C.Blachę do pieczenia wykładamy papierem. Łyżką nabieramy porcję ciasta i formujemy równej wielkości kulki, które układamy na blasze zostawiając 5 cm odstępu
między nimi.Przed włożeniem blachy do pieca spłaszczamy delikatnie kulki ciasta. Pieczemy ok 20 minut, po tym czasie wyciągamy z pieca i zostawiamy do ostygnięcia na kratce.
Przyprawy korzenne można kupić w gotowej mieszance, albo przygotować samodzielnie np. w moździerzu.Do tych
ciasteczek sporządziłam mieszankę z następujących składników:1/2 laski
cynamonu4
goździki4
owoce kardamonu1/2 gwiazdki
anyżu