Wykonanie

Ciasto tak
czekoladowe, że aż czarne :) Nie można się oprzeć.
Dorze, że upiekłam w małej formie, bo zjadłabym wszystko od razu.Co prawda wykorzystałam do upieczenia tego ciasta zwykłą
mąkę pszenną - bardzo niewiele, ale myślę, że przepis spodoba się osobom, które unikają tego typu składników. Muszę spróbować następnym razem z inna, zdrowszą
mąką :)SKŁADNIKI2/3 szklanki
mąki1/2 szklanki gorzkiego
kakao1 łyżeczka
proszku do pieczenia1/4 łyżeczki
sody oczyszczonej1/4 łyżeczki
soli3/4 szklanki
ksylitolu1/4 szklanki kremu z
kasztanów (lub
masła orzechowego)3 łyżki
oleju1
jajko1/2 szklanki
mleka1/2 szklanki
rodzynekPRZEPISW pierwszej misce mieszamy
mąkę,
kakao,
proszek do pieczenia,
sodę oraz
sól.W drugiej misce ucieramy mikserem na puszystą masę
ksylitol, krem z
kasztanów,
olej i
jajko.Następnie wsypujemy do mokrych składników suche i wszystko razem miksujemy na małych obrotach.Dolewamy
mleko i jeszcze chwilę miksujemy, na koniec wsypujemy
rodzynki i mieszamy wszystko drewnianą łyżką.Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C, tortownicą smarujemy tłuszczem i wlewamy ciasto.Pieczemy ok 30 minut, do suchego patyczka.