Wykonanie
Uwielbiam wszelkiego rodzaju placuszki, a z kwaśnym
mlekiem jeszcze nie robiłam, więc postanowiłam wypróbować przepis siostry Anastazji. Racuszki wyszły mięciutkie i pyszne. Polecam ten przepis na smaczny i niedrogi (studencki) obiad, śniadanie lub kolaję, a do tego szybki w przygotowaniu :)
Składniki:½ litra kwaśnego
mleka2
jajka35 – 40 dag
mąki½ łyżeczki
sody oczyszczonej lub 1 łyżeczka
proszku do pieczeniaSzczypta
soliOlej do smażeniaKwaśne
mleko,
jajka,
sól i
sodę lub proszek, mieszamy razem z
mąką, na jednolitą masę.
Racuszki pieczemy obustronnie na złoty kolor na
oleju i podajemy z
dżemem,
cukrem pudrem lub
kremem czekoladowym.
Po więcej przepisów na wszelkiego rodzaju placuszki, racuszki i naleśniki zapraszam do zakładki "Placuszki"R E K L A M A