Wykonanie

Jesień zbliża się nie ubłaganie.. ale ma to też swoje dobre strony, szczególnie te kulinarne.Wcześniej zachodzące słońce sprawia, że nie chce wychodzić się z kuchni, bo dnia coraz mniej pozostaje na gotowanie, a cały czas chciałoby się tworzyć i przetwarzać :) I tak w najbliższym czasie pojawi się trochę przepisów już w jesiennym klimacie.Dzisiaj przepis na prosty kompot z
jabłek i
rabarbaru oraz mus z
jabłek, które zostały z kompotu.KOMPOT2 litry
wody3
jabłka1 duży
rabarbar4
suszone morele3
suszone śliwki3
goździkicynamon3 łyżki
brązowego cukruJabłka kroimy na ćwiartki i pozbywamy się gniazd nasiennych.
Rabarbar kroimy na średnie kawałki (tak, żeby zmieściły się do garnka).Wszystko wrzucamy do garnka, dodajemy
morele,
śliwki,
goździki i
cynamon.Całość doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień.Dodajemy
cukier i gotujemy ok 40 minut.

DESER Z
MUSEM JABŁKOWYMjabłka z kompotu
morele z kompotu
śliwki z kompotu200 ml
jogurtu naturalnego1 kostka
gorzkiej czekolady4
ciastka korzenne (lub
herbatniki)szczypta
cynamonuJabłka,
morele i
śliwki miksujemy blenderem, dodajemy
cynamon i wszystko razem mieszamy.Do szklanek przekładamy mus.
Ciastka kruszymy i układamy jako kolejną warstwę deseru.Następnie nakładamy
jogurt.
Czekoladę drobno siekamy nożem i posypujemy desery z wierzchu.