Wykonanie
Składniki:1,5 l
wody500 g
rabarbaru (czerwonego)2-3 czerwone
jabłka10
truskawek2 niewielkie laski
cynamonu4
goździkibrązowy cukier (do smaku)2 łyżki
soku z cytryny (opcjonalnie)Wykonanie:
Owoce dokładnie myjemy. Z
rabarbaru odkrawamy liście i końcówki od strony korzeni, następnie kroimy w niewielką kostkę.
Jabłka przekrawamy na ćwiartki (jeśli chcemy później wykonać
kisiel z pulpy owocowej najlepiej wykroić gniazda nasienne), z
truskawek usuwamy szypułki.
Owoce wrzucamy do garnka, zalewamy 1,5 l
wody, dodajemy
cynamon i
goździki. Całość gotujemy na wolnym ogniu ok. 30 minut.Następnie przecedzamy przez sito, słodzimy, ewentualnie dodajemy odrobinę
soku z cytryny.Dokładnie studzimy, chyba że lubicie ciepły kompot ;-).

Jeśli uważasz, że smak jest zbyt intensywny, lekko rozcieńcz kompot przegotowaną lub
mineralną wodą.Smacznego!