ßßß Cookit - przepis na Kompot z rabarbaru

Kompot z rabarbaru

nazwa

Wykonanie

Składniki:
1,5 l wody
500 g rabarbaru (czerwonego)
2-3 czerwone jabłka
10 truskawek
2 niewielkie laski cynamonu
4 goździki
brązowy cukier (do smaku)
2 łyżki soku z cytryny (opcjonalnie)
Wykonanie:
Owoce dokładnie myjemy. Z rabarbaru odkrawamy liście i końcówki od strony korzeni, następnie kroimy w niewielką kostkę. Jabłka przekrawamy na ćwiartki (jeśli chcemy później wykonać kisiel z pulpy owocowej najlepiej wykroić gniazda nasienne), z truskawek usuwamy szypułki.
Owoce wrzucamy do garnka, zalewamy 1,5 l wody, dodajemy cynamon i goździki. Całość gotujemy na wolnym ogniu ok. 30 minut.
Następnie przecedzamy przez sito, słodzimy, ewentualnie dodajemy odrobinę soku z cytryny.
Dokładnie studzimy, chyba że lubicie ciepły kompot ;-).
Jeśli uważasz, że smak jest zbyt intensywny, lekko rozcieńcz kompot przegotowaną lub mineralną wodą.
Smacznego!
Źródło:http://www.poracoszjesc.pl/2013/05/kompot-z-rabarbaru.html