ßßß Cookit - przepis na Ekspresowa zupa serowa z pasztecikami

Ekspresowa zupa serowa z pasztecikami

nazwa

Wykonanie

Pyszny obiad w nie więcej niż 45 minut? Trochę się ochłodziło więc ciepła zupa i gorące paszteciki z pieczarkami będą idealne nawet w sierpniu :).
SKŁADNIKI
ZUPA
1 l bulionu drobiowego lub warzywnego
2 x 100 g serka topionego (gouda, złoty ementaler itp.)
2 ząbki czosnku
sól
pieprz
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
3 kromki czerstwego chleba żytniego
czosnek staropolski
1 łyżka oliwy z oliwek (do grzenek)
zielona cebulka
PASZTECIKI
ok. 400 g pieczarek
1/2 puszki czerwonej fasoli
100 ml gęstej śmietany
zielona cebulka
1 łyżka oliwy z oliwek
250 g ciasta francuskiego
sól
pieprz
czosnek staropolski
PRZEPIS
Włączamy piekarnik na 175 st. C.
Na piecu stawiamy garnek z bulionem i podgrzewamy (nie zagotowujemy).
Pieczarki myjemy i kroimy w drobną kostkę, smażymy na oliwie.
Do gorącego bulionu wrzucamy serki topione - mieszamy, żeby się rozpuściły i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek - zostawiamy zupę na wolnym ogniu.
Do podsmażonych pieczarek wlewamy śmietanę i redukujemy na wolnym ogniu kilka minut.
Chleb kroimy w kostkę i wrzucamy go na mocno rozgrzaną patelnię, i od razy zmniejszamy ogień do minimum - doprawiamy czosnkiem staropolskim i co jakiś czas mieszamy, aż wszystkie kawałki się 'wysuszą' (jeśli ogień będzie zbyt duży grzanki się przypalą i trzeba będzie zużyć znacznie więcej tłuszczu!)
Pieczarki ściągamy z pieca i przekładamy do miski, dorzucamy przyprawy, pokrojoną zieloną cebulkę i odsączoną (i przepłukaną) fasolę - mieszamy - zostawiamy na chwilę do wystygnięcia.
Ciasto francuskie kroimy na pół (wzdłuż dłuższego boku) i dzielimy na jednakowe, prostokątne pasma (o szerokości ok 5-7 cm).
Na każdy kawałek ciasta nakładamy łyżkę farszu pieczarkowo-fasolowego i zawijamy, np. w trójkąty.
Paszteciki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok 25 minut - aż się zarumienią.
Na koniec doprawiamy zupę.
Kiedy paszteciki się upieką wykładamy je na talerz, do miski wlewamy zupę, dodajemy grzanki i posiekaną zieloną cebulkę.
Podany przepis jest 'plątaniną' poszczególnych kroków każdego dania - chodziło mi o przedstawienie sprawnego przygotowania wszystkiego razem;)
Źródło:http://ugotowanaania.blogspot.com/2014/08/ekspresowa-zupa-serowa-z-pasztecikami.html