Wykonanie

Pyszny obiad w nie więcej niż 45 minut? Trochę się ochłodziło więc ciepła zupa i gorące paszteciki z
pieczarkami będą idealne nawet w sierpniu :).SKŁADNIKIZUPA1 l
bulionu drobiowego lub warzywnego2 x 100 g
serka topionego (gouda, złoty ementaler itp.)2 ząbki
czosnkusólpieprz1/4 łyżeczki
gałki muszkatołowej3 kromki czerstwego
chleba żytniegoczosnek staropolski1 łyżka
oliwy z oliwek (do grzenek)
zielona cebulkaPASZTECIKIok. 400 g
pieczarek1/2 puszki
czerwonej fasoli100 ml gęstej
śmietanyzielona cebulka1 łyżka
oliwy z oliwek250 g
ciasta francuskiegosólpieprzczosnek staropolskiPRZEPISWłączamy piekarnik na 175 st. C.Na piecu stawiamy garnek z
bulionem i podgrzewamy (nie zagotowujemy).
Pieczarki myjemy i kroimy w drobną kostkę, smażymy na
oliwie.Do gorącego
bulionu wrzucamy
serki topione - mieszamy, żeby się rozpuściły i dodajemy przeciśnięty przez praskę
czosnek - zostawiamy zupę na wolnym ogniu.Do podsmażonych
pieczarek wlewamy
śmietanę i redukujemy na wolnym ogniu kilka minut.
Chleb kroimy w kostkę i wrzucamy go na mocno rozgrzaną patelnię, i od
razy zmniejszamy ogień do minimum - doprawiamy
czosnkiem staropolskim i co jakiś czas mieszamy, aż wszystkie kawałki się 'wysuszą' (jeśli ogień będzie zbyt duży grzanki się przypalą i trzeba będzie zużyć znacznie więcej tłuszczu!)
Pieczarki ściągamy z pieca i przekładamy do miski, dorzucamy
przyprawy, pokrojoną
zieloną cebulkę i odsączoną (i przepłukaną)
fasolę - mieszamy - zostawiamy na chwilę do wystygnięcia.
Ciasto francuskie kroimy na pół (wzdłuż dłuższego
boku) i dzielimy na jednakowe, prostokątne pasma (o szerokości ok 5-7 cm).Na każdy kawałek ciasta nakładamy łyżkę farszu
pieczarkowo-
fasolowego i zawijamy, np. w trójkąty.Paszteciki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok 25 minut - aż się zarumienią.Na koniec doprawiamy zupę.Kiedy paszteciki się upieką wykładamy je na talerz, do miski wlewamy zupę, dodajemy grzanki i posiekaną
zieloną cebulkę.Podany przepis jest 'plątaniną' poszczególnych kroków każdego dania - chodziło mi o przedstawienie sprawnego przygotowania wszystkiego razem;)