Wykonanie

Dziś pierwszy tort na blogu.. okazja? W
sumie tak, po pierwsze moje urodziny - nie ważne, które ;p - a po drugie to już 100 post na tym blogu, z czego bardzo się cieszę, dziękuję, że czytacie i obiecuję będzie więcej :)SKŁADNIKI
Biszkopt6
jajek1 szklanka
cukru1 szklanka
mąki1 płaska łyżeczka
proszku do pieczeniaPrzełożenie
tortu250 g
sera mascarpone300 g
dżemu czereśniowego100 ml
śmietany 30%3-4 łyżki
soku malinowego2 łyżki
cukrukilka
czereśni do ozdobyPRZEPIS
Biszkopt:
białka oddzielamy od
żółtek i ubijamy na sztywną pianę.
Żółtka ucieramy z
cukrem, tak aby powstała puszysta masa.
Mąkę przesiewamy i mieszamy z
proszkiem do pieczenia.Do ubitych
białek dodajemy porcjami
żółtka z
cukrem - cały czas miksujemy, na koniec dodajemy po łyżce
mąkę z
proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy.Masę przekładamy do dużej tortownicy, której spód wykładamy papierem do pieczenia a brzegi smarujemy
margaryną i posypujemy
bułką tartą.
Biszkopt pieczemy w temperaturze ok. 175 st. C przez ok 30 - 40 minut.Po upieczeniu wyciągamy i odwracamy do góry dnem - zostawiamy tak do wystygnięcia (żeby
biszkopt nie opadł).W misce ubijamy
śmietanę na prawie sztywno, następnie dodajemy
ser mascarpone,
cukier i
sok malinowy cały czas miksując na gładką konsystencję. Odkładamy do schłodzenia w lodówce.Wystudzony
biszkopt dzielimy na trzy części: pierwszą część przekładamy
dżemem czereśniowym, drugą część, przekładamy masą
śmietanowo-
serową (wykorzystujemy 2/3 masy), na koniec ostatnią część smarujemy z wierzchu resztą masy i ozdabiamy
czereśniami