ßßß Cookit - przepis na Tort czereśniowy

Tort czereśniowy

nazwa

Wykonanie

Dziś pierwszy tort na blogu.. okazja? W sumie tak, po pierwsze moje urodziny - nie ważne, które ;p - a po drugie to już 100 post na tym blogu, z czego bardzo się cieszę, dziękuję, że czytacie i obiecuję będzie więcej :)
SKŁADNIKI
Biszkopt
6 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Przełożenie tortu
250 g sera mascarpone
300 g dżemu czereśniowego
100 ml śmietany 30%
3-4 łyżki soku malinowego
2 łyżki cukru
kilka czereśni do ozdoby
PRZEPIS
Biszkopt: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę.
Żółtka ucieramy z cukrem, tak aby powstała puszysta masa.
Mąkę przesiewamy i mieszamy z proszkiem do pieczenia.
Do ubitych białek dodajemy porcjami żółtka z cukrem - cały czas miksujemy, na koniec dodajemy po łyżce mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy.
Masę przekładamy do dużej tortownicy, której spód wykładamy papierem do pieczenia a brzegi smarujemy margaryną i posypujemy bułką tartą.
Biszkopt pieczemy w temperaturze ok. 175 st. C przez ok 30 - 40 minut.
Po upieczeniu wyciągamy i odwracamy do góry dnem - zostawiamy tak do wystygnięcia (żeby biszkopt nie opadł).
W misce ubijamy śmietanę na prawie sztywno, następnie dodajemy ser mascarpone, cukier i sok malinowy cały czas miksując na gładką konsystencję. Odkładamy do schłodzenia w lodówce.
Wystudzony biszkopt dzielimy na trzy części: pierwszą część przekładamy dżemem czereśniowym, drugą część, przekładamy masą śmietanowo-serową (wykorzystujemy 2/3 masy), na koniec ostatnią część smarujemy z wierzchu resztą masy i ozdabiamy czereśniami
Źródło:http://ugotowanaania.blogspot.com/2014/06/tort-czeresniowy.html