ßßß Cookit - przepis na Tarta Mexicano

Tarta Mexicano

nazwa

Wykonanie

Tarta Mexicano to połączenie francuskiego stylu z meksykańskim smakiem.. A tak na poważnie to wszystko ostatnio podchodzi mi pod kuchnię Tex-Mex, czego nie ugotuje to zawsze coś z tych smaków się pojawi. Muszę jakoś zmienić kierunek na kulinarnej mapie, żeby się nudno nie zrobiło :)
SKŁADNIKI
200 g mąki pszennej
120 g masła
3 jajka
3 łyżki śmietany 12%
100 g sera żółtego
puszka mieszanki warzyw meksykańskich
oregano
gałka muszkatołowa
pieprz cayenne
sól
pieprz
PRZEPIS
Mąkę zagniatamy z zimnym masłem, dodajemy jedno jajko i szczyptę soli. Ciasto rozwałkowujemy na papierze do pieczenia i wykładamy nim formę do tarty, nadmiar ciasta wystający poza formę odcinamy. Tak przygotowany spód wkładamy do lodówki na 1/2 h.
Piekarnik nagrzewamy do 200 st. C
Do miski wbijamy dwa jajka, chwilę ubijamy. Dodajemy śmietanę, i przyprawy. Mieszamy.
Na sitku odsączamy warzywa z puszki.
Trzemy ser na małych oczkach i dodajemy go do jajek i śmietany. Mieszamy wszystko razem.
Spód wyciągamy z lodówki, kładziemy na nim folię aluminiową lub papier do pieczenia i obciążamy ciasto specjalnymi kulkami (ryżem lub fasolą). Pieczemy 15 minut. Po tym czasie ściągamy obciążenie i pieczemy jeszcze 10 minut.
Spód wyciągamy z piekarnika, zostawiamy go na chwilę do ostygnięcia.
Następnie na dnie układamy warzywa, które polewamy masą serowo-śmietanowo-jajeczną.
Brzegi tarty zabezpieczamy folią aluminiową (ponieważ mogą się spiec) i pieczemy naszą tartę jeszcze ok 15 minut, aż wierzch lekko się zarumieni.
Źródło:http://ugotowanaania.blogspot.com/2014/04/tarta-mexicano.html