Wykonanie
Tarta Mexicano to połączenie francuskiego stylu z meksykańskim smakiem.. A tak na poważnie to wszystko ostatnio podchodzi mi pod kuchnię Tex-Mex, czego nie ugotuje to zawsze coś z tych smaków się pojawi. Muszę jakoś zmienić kierunek na kulinarnej
mapie, żeby się nudno nie zrobiło :)

SKŁADNIKI200 g
mąki pszennej120 g
masła3
jajka3 łyżki
śmietany 12%100 g
sera żółtegopuszka
mieszanki warzyw meksykańskich
oreganogałka muszkatołowapieprz cayennesólpieprzPRZEPIS
Mąkę zagniatamy z zimnym
masłem, dodajemy jedno
jajko i szczyptę
soli. Ciasto rozwałkowujemy na papierze do pieczenia i wykładamy nim formę do tarty, nadmiar ciasta wystający poza formę odcinamy. Tak przygotowany spód wkładamy do lodówki na 1/2 h.Piekarnik nagrzewamy do 200 st. CDo miski wbijamy dwa
jajka, chwilę ubijamy. Dodajemy
śmietanę, i
przyprawy. Mieszamy.Na sitku odsączamy warzywa z puszki.Trzemy
ser na małych oczkach i dodajemy go do
jajek i
śmietany. Mieszamy wszystko razem.Spód wyciągamy z lodówki, kładziemy na nim folię aluminiową lub papier do pieczenia i obciążamy ciasto specjalnymi kulkami (
ryżem lub
fasolą). Pieczemy 15 minut. Po tym czasie ściągamy obciążenie i pieczemy jeszcze 10 minut.Spód wyciągamy z piekarnika, zostawiamy go na chwilę do ostygnięcia.Następnie na dnie układamy warzywa, które polewamy masą
serowo-
śmietanowo-jajeczną.Brzegi tarty zabezpieczamy folią aluminiową (ponieważ mogą się spiec) i pieczemy naszą tartę jeszcze ok 15 minut, aż wierzch lekko się zarumieni.