Wykonanie
Chciałam zrobić jakiś prosty sernik na zimno, na kruchym spodzie. Będąc na zakupach znalazłam
galaretkę Winiary Pina Colada - chyba to jakaś nowość, bo wcześniej nie widziałam jej na półce - a, że uwielbiam
drinki w stylu
Pina Colada nie mogłam się oprzeć tej
galaretce :)Takiego sernika jeszcze nie
jadłam. Smak super! Jeśli ktoś lubi
Pina Colade to będzie sernik dla niego :)

SKŁADNIKIKRUCHY SPÓD1/2 kostki
margaryny1 1/4 szklanki
mąki1
jajko1 szklanka
cukru2 łyżeczki cacaoMASA SEROWA300 g mielonego
sera twarogowego (takiego na sernik)1
galaretka Winiary Pina Colada200 ml wrzątku40 g
cukruPRZEPIS
Margarynę miksujemy z
cukrem i
jajkiem. Następnie dodajemy
mąkę i cacao i wyrabiamy nasze ciasto ręcznie.Wyrobione ciasto umieszczamy w lodówce na 30 minut.Nastawiamy piekarnik na 200 st. C.Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy podsypanej
mąką i wykładamy nim formę do tarty, którą wcześniej musimy natłuścić.Ciasto pieczemy z obciążeniem (
ryż lub
fasola na papierze do pieczenia) przez 15 minut, następnie bez obciążenia przez kolejne 15 minut - możemy zabezpieczyć brzegi ciasta (przed przypaleniem) przykrywając górę formy folią aluminiową.Po upieczeniu zostawiamy spód do wystygnięcia.
Ser ucieramy z
cukrem.
Galaretkę rozpuszczamy w 200 ml wrzątku.Po ok 5 minutach - kiedy
galaretka lekko ostygnie dolewamy ją do
sera z
cukrem i dobrze mieszamy.Na ostygnięty spód wlewamy masę
serową i wkładamy nasz sernik do lodówki, na ok 1 h, aż masa stężeje.