Wykonanie
Przepis pochodzi z książki "Potrawy z
ciasta drożdżowego"Polecam ten przepis. Troszkę go oczywiście zmodyfikowałam. Kiedyś już robiłam podobne
ciasteczka, ale ciasto było suche i były za mało słodkie. Dzisiejsze
Cynamonowe Ślimaki są idealne - ciasto jest puszyste, a smak jest nie przesadzony w swojej słodkości :)SKŁADNIKICIASTO:500 g
mąki pszennej typu 6501 szklanka ciepłego
mleka20 g świeżych
drożdży100 g roztopionego
masła2
jajka3 łyżeczki
brązowego cukru1 łyżeczka
soliNADZIENIE:50 g miękkiego
masła1 opakowanie
cukru waniliowego4 łyżeczki
cynamonu1/2 łyżeczki
aromatu migdałowego3 łyżki
rodzynekdodatkowo posiekane
orzechy,
migdałyPRZEPIS1.
Mleko mieszamy z rozkruszonymi
drożdżami, wsypujemy przesianą
mąkę, dodajemy wystudzone
masło,
sól,
cukier i
jajka. Wyrabiamy gładkie ciasto (mikserem lub ręcznie).2. Wyrobione ciasto przykrywamy i odstawiamy do ciepłego na 1 h.3. Przygotowujemy nadzienie.
Masło ucieramy z
cukrem waniliowym i
cynamonem, dodajemy
aromat migdałowy.4. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na prostokątny placek. Rozsmarowujemy wcześniej utarte
masło z
cukrem i
cynamonem, a następnie posypujemy
rodzynkami,
orzechami czy
migdałami. Zwijamy nasze ciasto w rulon i kroimy na 5 cm krążki.5. Przygotowane
ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem pergaminowym i zostawiamy na 30 minut w cieple do wyrośnięcia.6.
Cynamonowe ślimaki pieczemy ok 10 - 15 minut, w temperaturze 220 st. C, aż się zarumienią.(w książce podano czas 20 minut, ale dla mnie to zdecydowanie za długo - moje
ślimaki są małe, przy większej średnicy
ciastek czas ten będzie wynosił 20 minut)