Wykonanie
Na początku chciałbym się ponownie z
wami przywitać po ponad dwu miesięcznej nieobecności, która spowodowana była wyjazdami za granicę raz na urlop i raz do pracy. Ale już wróciłem i mam nadzieję że nadrobię zaległości. A zdjęcia, przepisy i porady z wyjazdów postaram się wrzucić.Do rzeczy ;)Aktualnie pogoda rozpieszcza nas swoją temperaturą i tradycyjna zalewajka czy
schabowy w taką pogodę nie smakuję najlepiej przynajmniej dla mnie. Dlatego postanowiłem na obiad zrobić cos orzeźwiającego, a zarazem treściwego żeby za godzinę nie robić kolejnego obiadu, bo w taką pogodę nie ma ani siły ani chęci ;)Do przygotowania naszej rolady będziemy potrzebowali :20 g.
drożdży75 ml.
oliwy z pod
suszonych pomidorów (może być zwykła)10 g.
soli100 g.
szynki (opcjonalnie)200 g.
sera żółtego (ja użyłem
mozzarelli w kostce)500 g.
mąki400 ml.
jogurtu greckiego3 ząbki
czosnkuszczypiorekoraz inne
zioła w zależności od upodobańNaszą pracę zaczynamy od przygotowania
ciasta drożdżowego na roladę (ciasto jak to na pizzę)
drożdże zalewam ciepłą
wodą dodaję łyżeczkę
cukru oraz
sól i trochę
mąki aby zrobił się zaczyn.Następnie do
jogurtu greckiego ścieram trzy główki
czosnku na drobnych oczkach tarki, doprawiam
solą i
pieprzem.Do miski dodaje wszystkie składniki które będą nadzieniem naszej rolady. Ja zwykle dodaje
serek topiony,
bazylię,
szynkę konserwową,
ser żółty starty na tarce, Choć można dać do farszu czego tylko dusza zapragnie.Gdy przygotujesz już farsz i
sos czosnkowy, twoje
drożdże w rozczynie powinny już dwukrotnie zwiększyć swój rozmiar. Wtedy dosypujemy resztę
mąki i wyrabiamy ciasto. Ja lubię kiedy ciasto poleży parę godzin w lodówce. Jest wtedy o wiele bardziej elastyczne.Ciasto należy rozwałkować i wyciąć z niego prostokąt. Farsz uformować w stożek około 4 cm. od brzegu który będzie zawijany. Aby ciasto ładnie się skleiło przesmaruj je od strony zawijanej
wodą.Piecz przez pierwsze 10 minut w temperaturze 250 stopni, następnie zmniejsz na 200 stopni na kolejne 10 minut.