Wykonanie
Kiedy po raz pierwszy zobaczyłem to danie, jakieś trzy lata temu chyba w amerykańskim czy angielskim hells kitchen to wiedziałem, że kiedyś
będę musiał to spróbować.Cena
polędwicy zawsze mnie odstraszała, że dopiero teraz postanowiłem zrobić ten rarytas :).Składniki:- pół kg
polędwicy wołowej- 300 g
ciasta francuskiego- 10 plasterków
szynki parmeńskiej, szwarcwaldzkiej lub
boczku- 200 g
pieczarek- łyżka
musztardy-
oliwa z oliwek-
żółtko-
sól-
pieprzPrzygotowanie:
Polędwicę wołową myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Na rozgrzaną patelnię wlewamy 2 łyżki
oliwy i smażymy
polędwicę z każdej strony. Po usmażeniu
mięso smarujemy
musztardą oraz przyprawiamy
solą i
pieprzem.
Pieczarki obieramy, drobno kroimy lub miksujemy w malakserze. Smażymy na tej samej patelni z 2 łyżkami
oliwy. Po usmażeniu odlewamy nadmiar
wody z
pieczarek. Na koniec
pieczarki doprawiamy
solą i
pieprzemNa blacie lub desce rozwijamy folię spożywczą, a na niej układamy plastry
szynki tak oby nachodziły na siebie. Na
szynkę nakładamy pastę
pieczarkową i rozsmarowujemy a następnie układamy
polędwicę. Za pomocą folii spożywczej owijamy
polędwicę. Całość szczelnie zawijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na 15 minut.

Na blacie rozwijamy
ciasto francuskie. Schłodzoną
polędwicę odwijamy z folii, kładziemy na cieście francuskim i owijamy w to ciasto. Owijamy folią spożywczą i wkładamy ponownie do lodówki na 15 minut. Po schłodzeniu układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy
żółtkiem oraz prószymy
solą.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i pieczemy przez 10 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy jeszcze przez 40 minut.Po upieczeniu wyjmujemy i zostawiamy na około 10 minut, żeby
wołowina odpoczęła a następnie kroimy na grube plastry. Najlepiej to zrobić
ostrym nożem z ząbkami.
