Wykonanie
Od dawna chciałem zrobić to danie jednak od dłuższego czasu nie mogłem dostać
polędwicy wołowej , ani innego
mięsa które by się do tego nadawało. Przepis na to danie wzięty został od Ramsaya i zrobiony według filmiku .Składniki:
Polędwica wołowa lub ligawa
Grzyby(mogą być
pieczarki)
Szynka parmeńskaCiasto francuskiemusztarda dijon2
żółtkasól morska,
pieprz,
oliwa z oliwek
Wykonanie:
Mięso oczyszczamy, przyprawiamy
solą i
pieprzem(
przyprawy wcieramy w
mięso). Na mocno rozgrzaną patelnię wlewamy
oliwę i obsmażamy krótko
mięso z każdej strony( ważne jest, żeby patelnia była mocno nagrzana podczas obsmażania muszą się szybko zamknąć
pory w
mięsie). Obsmażone
mięso odstawiamy na talerz i smarujemy z każdej strony
musztardą.
Grzyby tniemy na małe kawałki, wrzucamy do miksera, doprawiamy
solą i
pieprzem i mielimy na bardzo drobno.
Grzyby podsmażamy na suchej patelni do czasu aż odparuje z nich cała
woda. Usmażone
grzyby odstawiamy do ochłodnięcia.Na blat rozwijamy folię spożywczą, na którą układamy kawałki
szynki parmeńskiej. Na ułożoną
szynkę wykładamy schłodzone
grzyby a na wierzch
mięso. Chwytając za koniec folii zawijamy całość w ciasny baton.
Szynka z
mięsem musi być ciasno zwinięta i tak odłożona na ok 20 minut do lodówki.Podczas chłodzenia przygotowujemy sobie
żółtko, które trzeba roztrzepać.
Ciasto francuskie wykładamy na blat, wyciągamy z lodówki nasz baton
mięsny i odwijamy z folii i kładziemy na środku ciasta, brzegi ciasta smarujemy rozmąconym
żółtkiem i zawijamy ciasno ciasto na
mięso. Całość schładzamy ok 5 minut w lodówce, w
między czasie rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C, po upływie 5 minut wyciągamy danie z lodówki smarujemy
żółtkiem po wierzchu i tępą stroną noża robimy lekkie nacięcia na górze ciasta nie przebujają c go do końca. Pieczemy ok 15 minut w zależności od grubości i wielkości naszego
mięsa. Gdy jest już dobre wyciągamy z piekarnika dajemy kilka minut, żeby
mięso odpoczęło i kroimy na porcje.Smacznego!!