ßßß Cookit - przepis na Rolada wiosenna

Rolada wiosenna

nazwa

Wykonanie

Wiosenna przede wszystkim ze względu na kolory. Rolada z mięsa mielonego to dobre danie na obiad, ale też świetny dodatek do kanapek.
Składniki :
Masa mięsna :
- około kg zmielonego mięsa z łopatki,
- 2 jajka,
- podsmażona na oleju cebula,
- sól, pieprz,
- papryka słodka czerwona w proszku,
- namoczona mała bułka.
Omlet zielony :
- 3 białka,
- pół pęczka natki pietruszki,
- pół pęczka szczypiorku,
- sól, pieprz.
Omlet żółty :
- 3 żółtka,
Omlet żółty
- sól, pieprz.
Wykonanie :
Natkę pietruszki utrzeć w moździerzu na papkę, szczypiorek drobno posiekać. Białka ubić z solą i pieprzem na sztywno. Delikatnie wymieszać z natką i szczypiorkiem. Masę wylać na naoliwioną patelnię i usmażyć omlet z jednej i drugiej strony. Żółtka rozmieszać z solą i pieprzem, również wylać na naoliwioną patelnię i usmażyć z dwóch stron. Omlety odstawić do przestygnięcia, po czym pokroić w paski. Składniki masy mięsnej wyrobić i rozpłaszczyć na wysmarowanym olejem papierze do pieczenia na prostokąt. Na mięsie ułożyć naprzemiennie paski omletów i pomagając sobie papierem zwinąć roladę. Włożyć do keksówki, lekko posmarować olejem i piec w piekarniku przez około godzinę, do zrumienienia. Zjadać na ciepło do obiadu lub na zimno do kanapek.
Źródło:http://przepisymikolaja.blogspot.com/2015/05/rolada-wiosenna.html