Wykonanie
Wiosenna przede wszystkim ze względu na kolory. Rolada z
mięsa mielonego to dobre danie na obiad, ale też świetny dodatek do kanapek.


Składniki :Masa
mięsna :- około kg zmielonego
mięsa z
łopatki,- 2
jajka,- podsmażona na
oleju cebula,-
sól,
pieprz,-
papryka słodka czerwona w proszku,- namoczona mała
bułka.Omlet zielony :- 3
białka,- pół pęczka
natki pietruszki,- pół pęczka
szczypiorku,-
sól,
pieprz.Omlet żółty :- 3
żółtka,Omlet żółty-
sól,
pieprz.Wykonanie :

Natkę pietruszki utrzeć w moździerzu na papkę,
szczypiorek drobno posiekać.
Białka ubić z
solą i
pieprzem na sztywno. Delikatnie wymieszać z
natką i
szczypiorkiem. Masę wylać na naoliwioną patelnię i usmażyć omlet z jednej i drugiej strony.
Żółtka rozmieszać z
solą i
pieprzem, również wylać na naoliwioną patelnię i usmażyć z dwóch stron. Omlety odstawić do przestygnięcia, po czym pokroić w paski. Składniki masy
mięsnej wyrobić i rozpłaszczyć na wysmarowanym
olejem papierze do pieczenia na prostokąt. Na
mięsie ułożyć naprzemiennie paski omletów i pomagając sobie papierem zwinąć roladę. Włożyć do keksówki, lekko posmarować
olejem i piec w piekarniku przez około godzinę, do zrumienienia. Zjadać na ciepło do obiadu lub na zimno do kanapek.
