Wykonanie
Babka o smaku
krówkowym, która w te święta gościła na naszym
stole. Przepis zaczerpnięty stąd . Zmieniłem jedynie masę
toffi na
krówkową o smaku
czekoladowym. Dla złamania smaku dodałem jeszcze ciasto
malinowe.


Składniki :Ciasto karmelowe :- masa krówkowa o smaku
czekoladowym,- 100 g
masła,- 200 g
mąki pszennej,- 80 g budyniu
waniliowego,- 2 łyżeczki
proszku do pieczenia,- 5
jajek,- 2 łyżki
cukru waniliowego.Ciasto
malinowe :- 2
jajka,- 2 łyżki
cukru,- 4 łyżki soku ze świeżych
malin,- 4 łyżki
oleju,- 1 duży
budyń malinowy,-
mąka pszenna ( tyle, aby z
budyniem wyszło 1/2 szklanki ),- 1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia.Wykonanie :
Masło roztopić w garnku i dodać masę
krówkową. Całość wymieszać, jeśli nie jest płynne to lekko podgrzać. Przelać do miski.
Białka ubić z
cukrem. Do masy krówkowej dodać miksując
żółtka i przesianą
mąkę,
budyń i
proszek do pieczenia. Na koniec dodać ubite
białka i wymieszać szpatułką. Ciasto przełożyć do wysmarowanej
masłem i wysypanej
bułką tartą formy. Na wierzch wylać ciasto
malinowe : ubić
jajka z
cukrem na puszystą masę, dodać
olej i
sok malinowy. Na koniec dodać przesianą
mąkę z
budyniem i proszkiem. Wymieszać szpatułką. Ciasto w formie przemieszać widelcem, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec do suchego patyczka, około 50 minut.Ja oblałem babkę
białą czekoladą, a na niej zrobiłem paski z pudru i
soku malinowego.
