Wykonanie
Smaczna, wilgotna babka z nutą
grejpfruta i
pigwy. Upieczona dla przetestowania receptury i smaku, ale zapewniam, że idealnie sprawdzi się na świątecznym
stole. Zniknęła w błyskawicznym tempie :)
Składniki :- 4
jajka,- 3/4 szklanki
cukru ( w tym 2 łyżki
cukru waniliowego ),- 2 łyżki
majonezu,- sok wyciśnięty z jednego
grejpfruta,- skórka otarta z połowy
grejpfruta,- 3/4 szklanki
mąki ziemniaczanej,- 2 łyżki budyniu
waniliowego,- 1,5 szklanki
mąki pszennej,- 2 łyżeczki
proszku do pieczenia,-
marmolada z
pigwy,-
pigwa z
syropu ( z domowej spiżarni :))
Lukier :-
sok z grejpfruta,-
cukier puder,- cząstki
grejpfruta i
pigwy do dekoracji.Wykonanie :
Jajka ubić z
cukrem na puszystą masę, dodać
majonez i zmiksować.
Grejpfruta sparzyć, zetrzeć skórkę, a sok wycisnąć. Obie
mąki z proszkiem przesiać i dodawać na zmianę z
sokiem delikatnie mieszając szpatułką.
Marmoladę podzieloną na małe kawałki i posiekaną
pigwę dodać do ciasta. Formę wysmarować
masłem i wysypać
bułką tartą. Wlać ciasto i piec w nagrzanym piekarniku przez około 45 minut, do suchego patyczka. Gorącą polać lukrem zrobionym z soku i pudru. Udekorować obranymi z błonek cząstkami
owocu i
pigwą.