Wykonanie
Kiedy zobaczyłem to ciasto wiedziałem, że je upiekę. Akurat miałem zakupioną puszkę
mleka, więc nie zwlekałem. Przepis zaczerpnięty z dobrym skutkiem stąd .Zamieniłem
olej kokosowy na rzepakowy, a
otręby owsiane ( miałem jedynie żytnie ) na
płatki owsiane. Zdjęcie robione na szybko, bo ciasto było na wynos. Po oryginał odsyłam do źródła czyli Pani Eli :)

Składniki :Ciasto :- 150 g
oleju,- 50 g dobrego
kakao,- 1 łyżeczka
kawy ( dałem inkę ),- 125 ml wrzącej
wody,- 100 g zmielonego
sezamu,- 30 g zmielonych
płatków owsianych,- 1 łyżeczka
sody,- 2 łyżki
soku cytrynowego,- 3
jajka,- 100 g
cukru.Krem :- puszka
mleka kokosowego ( 400 ml )- 5 łyżek
manny,-
cukier puder do smaku,- 100 g
masła,- 3/4 szklanki
wiórków kokosowych,- 50 ml
wódki ( nie dałem ).Polewa :
cukier puder +
kakao + wrzątekWykonanie :
Kakao i
kawę zalać wrzątkiem i lekko przestudzić. Wszystkie suche składniki wymieszać.
Jajka,
cukier i
sok z cytryny zmiksować, dodać
olej i masę
kakaową. Cały czas miksując dodać suche składniki. Ciasto wylać do formy ( ja wyłożyłem papierem do pieczenia ), wstawić do zimnego piekarnika i piec w temperaturze 170 stopni przez około 45 minut. Sprawdzić patyczkiem.Na
mleku kokosowym ugotować
mannę, ostudzić.
Masło utrzeć z
cukrem i dodawać po łyżce masy kokosowej, a na koniec wiórki.Ciasto przekroić, nałożyć krem i przykryć górą. Wierzch polać polewą.