Wykonanie
Te kruche
ciastka pieczone są już przez czwarte pokolenie w mojej rodzinie. Wszyscy je lubimy, niezależnie od wieku i gustów
smakowych. Zresztą smaki można dowolnie modyfikować. U mnie największym powodzeniem cieszą się
waniliowe,
kakaowe i
makowe, ale bywają też
cytrynowe i
kawowe.Bardzo polecam :))

Składniki:- 5 szklanek
mąki,- 1 szklanka
cukru,- 1 mały
proszek do pieczenia,- 1 mały
majonez ( około szklanki ),- 1 kostka
masła,- 1
jajko.Dodatki:- 2 łyżki
kakao,- 2 łyżki
maku,-
wanilia,-
olejek migdałowy.Wykonanie:Wszystkie składniki, oprócz dodatków
smakowych zagnieść i podzielić na trzy części. Do każdej dodać inny dodatek, a razem z
makiem kilka kropli
olejku migdałowego i jeszcze raz zagnieść. Ciasto wkładać partiami do maszynki i wykręcać
ciastka. Przed pieczeniem blachy z
ciastkami schłodzić. Jeżeli byśmy schłodzili samo ciasto, to
potem ciężej się je wyciska. Piec w nagrzanym piekarniku do zrumienienia. Jeżeli nie posiada się specjalnej nakładki na maszynkę do mielenia, to można ciasto rozwałkować i wycinać foremką.