Wykonanie
Przepis na tą szarlotkę pochodzi ze starej książki mojej mamy, takiej ponad 20-letniej. Wyszła bardzo dobra, od siebie dodałem
cynamon, którego w przepisie nie było.


Składniki:- 2 szklanki
mąki pszennej,- 1 szklanka
mąki ziemniaczanej,- 1 szklanka
cukru pudru,-
cukier lub
aromat waniliowy,- 1 łyżeczka
proszku do pieczenia,- 3
jajka,- 2-3 łyżki
śmietany (dałem
jogurt naturalny),- 1/2 kostki roztopionej
margaryny,- 1 i 1/2 kg startych
jabłek (dałem 2 duże słoiki domowego musu ),-
cynamon.Sposób wykonania:


W misce utrzeć
jajka z pudrem, dodać pozostałe składniki, a na końcu jeszcze ciepłą
margarynę.W formie wyłożonej papierem do pieczenia rozprowadzić 3/4 ciasta, na to mus wymieszany z
cynamonem. Z pozostałego ciasta uformować paski układając na jabłkach kratkę. Piec około 1 godziny, do zrumienienia wierzchu.Wyrobione ciasto jest miękkie i plastyczne, a po upieczeniu smakuje jak kruche. Bardzo wszystkim smakowało.