Wykonanie
Pyszny,a w dodatku zdrowy krem. U mnie do smarowania
bułek dyniowych, ze smakiem zjadanych na drugie śniadanie. Dużo energii bez większych wyrzutów sumienia. Smarowidło można wykorzystać również do nadziewania np. kruchych babeczek lub przełożenia ciasta.


Składniki:Smarowidło:- 2 dojrzałe
banany,- 2 łyżki
soku z cytryny,- 50 g
gorzkiej czekolady.
Bułki dyniowe:- 4 szklanki
mąki pszennej,- garść
otrębów pszennych,- 1 łyżeczka
soli,- 1 łyżka
miodu,- 30 g świeżych
drożdży,- 3/4 szklanki musu z dyni,- 1 szklanka
maślanki,- 1
jajko.Sposób wykonania:
Banana rozgnieść widelcem na papkę, dodać
sok z cytryny i zagotować. Zestawić z ognia, wkruszyć
czekoladę i wymieszać do rozpuszczenia. Schłodzić w lodówce.Do miski wsypać
mąkę,
otręby i
sól.
Drożdże,
miód, szklankę letniej
maślanki i mus
dyniowy dodać do przygotowanych składników w misce. Wyrobić mikserem z hakami, dodając na końcu
jajko. Wyrabiać, aż ciasto będzie odchodzić od ścianek miski i stanie się elastyczne. Odstawić na godzinę do wyrośnięcia, w połowie czasu zagniatając. Wyłożyć na blachę, ponownie odstawić do napuszenia, obsypać lekko
mąką, naciąć
ostrym nożem i piec do zrumienienia.http://www.mojewypieki.com/info/moje-ksiazki