Wykonanie

Naszło mnie dzisiaj na pieczenie
bułek, już dawno ich nie robiłam. Tym razem troszkę zmodyfikowałam przepis z którego piekłam je ostatnio, a znajdziecie go tutaj . Dodałam
mąkę orkiszową i ziarna oraz
soję z
Owocowego Raju . Wyszły pyszne, chrupiące. Polecam Wam ten przepis do wypróbowania, są naprawdę rewelacyjne.Zapraszam :-)Składniki:- 450 g
wody- 30 g świeżych
drożdży- 50 g
maślanki- 650 g
mąki pszennej- 100 g
mąki orkiszowej
Owocowy Raj- 10 g
soli- 15 g
octu balsamicznego- 10 g
miodu- 5 łyżek ugotowanej
soji Owocowy Raj- mieszanka zdrowych zbóż do posypania
Owocowy Raj- rozbełtane
jajko do posmarowania
bułekWykonanie:
Soję namoczyć na noc w wodzie, wypłukać i nastepnie ugotować w wodzie z łyżeczką
soli przez 45 minut. W rondelku podgrzać
wodę, dodać pokruszone
drożdże,
maślankę i mieszać do rozpuszczenia. Przelać do miski, dodać pozostałe składniki, oprócz rozbełtanego
jajka i mieszanki zbóż. Wyrobić ręcznie lub mikserem do połączenia składników (konsystencja ciasta klejąca,elastyczna).Odstawić do wyrośnięcia na 30 minut, przykryć ściereczką i ponownie wyrobić.Wyłożyć ciasto na stolnicę, podsypać
mąką i zagnieść, aż
zrobi się elastyczne i nie będzie się kleiło do rąk. Podzielić na dwie części i z każdej uformować wałek. Podzielić wałeczki na kawałki - mi wyszło 7 sztuk z jednego wałka, czyli w
sumie 14
bułek, rzucić lekko
bułki na blat stolnicy oprószony
mąką. Wyłożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę do wyrośnięcia. Posmarować rozbełtanym
jajkiem i posypać mieszanką zbóż. W tym czasie nagrzać piekarnik do 210 stopni i piec na drugim poziomie od dołu przez 15 min
potem zmniejszyć na 190 i piec 10 minut.Smacznego :-)



