ßßß
Naszło mnie dzisiaj na pieczenie bułek, już dawno ich nie robiłam. Tym razem troszkę zmodyfikowałam przepis z którego piekłam je ostatnio, a znajdziecie go tutaj . Dodałam mąkę orkiszową i ziarna oraz soję z Owocowego Raju . Wyszły pyszne, chrupiące. Polecam Wam ten przepis do wypróbowania, są naprawdę rewelacyjne.Zapraszam :-)Składniki:- 450 g wody- 30 g świeżych drożdży- 50 g maślanki- 650 g mąki pszennej- 100 g mąki orkiszowej Owocowy Raj- 10 g soli- 15 g octu balsamicznego- 10 g miodu- 5 łyżek ugotowanej soji Owocowy Raj- mieszanka zdrowych zbóż do posypania Owocowy Raj- rozbełtane jajko do posmarowania bułekWykonanie:Soję namoczyć na noc w wodzie, wypłukać i nastepnie ugotować w wodzie z łyżeczką soli przez 45 minut. W rondelku podgrzać wodę, dodać pokruszone drożdże, maślankę i mieszać do rozpuszczenia. Przelać do miski, dodać pozostałe składniki, oprócz rozbełtanego jajka i mieszanki zbóż. Wyrobić ręcznie lub mikserem do połączenia składników (konsystencja ciasta klejąca,elastyczna).Odstawić do wyrośnięcia na 30 minut, przykryć ściereczką i ponownie wyrobić.Wyłożyć ciasto na stolnicę, podsypać mąką i zagnieść, aż zrobi się elastyczne i nie będzie się kleiło do rąk. Podzielić na dwie części i z każdej uformować wałek. Podzielić wałeczki na kawałki - mi wyszło 7 sztuk z jednego wałka, czyli w sumie 14 bułek, rzucić lekko bułki na blat stolnicy oprószony mąką. Wyłożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę do wyrośnięcia. Posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać mieszanką zbóż. W tym czasie nagrzać piekarnik do 210 stopni i piec na drugim poziomie od dołu przez 15 min potem zmniejszyć na 190 i piec 10 minut.Smacznego :-)


