ßßß
Dość spontanicznie postanowiłam wziąć udział we wspólnej akcji pieczenia bułeczek śniadaniowych :) Zorganizowała je Aga z bloga Maryna w Kuchni . Przepis był zachęcający a bułki wyglądały fenomenalnie, ale jak to ja i pieczenie chlebów czy innego pieczywa - wyszły mi zupełnie inne ;) nawet nie chcę się zastanawiać co poszło nie tak, chyba po prostu jestem przyzwyczajona do wyrabiania takich okrągłych, zawijanych pod spód bułeczek i wychodzą takie okrągłe. Może następnym razem wyjdą mi takie ładnie rustykalne? Bo przepis na pewno powtórzę - bułki są łatwe, szybkie i wyjątkowo pyszne. Obawiałam się tego dodatku octu balsamicznego, ale wcale go nie czuć, może dzięki niemu bułki są takie smaczne? Sami spróbujcie.Ponieważ jestem przez dwa tygodnie słomianą wdową to upiekłam bułki z połowy porcji :)Składniki (na 6 bułek):325g mąki pszennej50g mąki żytniej225g wody15g świeżych drożdży25g maślanki (użyłam jogurtu naturalnego)5g soli5g miodu7,5g octu balsamicznegoKoszt: 3-4złCzas wykonania: 1,5hWykonanie:W miseczce wymieszać ciepłą wodę, drożdże, maślankę i miód. Odstawić na chwilę. Dodać resztę składników i zagnieść luźne, lepkie ciasto, tylko lekko podsypując mąką w razie potrzeby. Odstawić w przykrytej miseczce do podwojenia objętości, od 30 minut do 1 godziny. Po tym czasie ciasto wyrzucić na oprószony mąką blat, zagnieść ponownie. Podzielić na 6 części, uformować bułeczki, ułożyć na blasze. Pozostawić do napuszenia (ok. 10-15 minut). Piekarnik nagrzać do 210 stopni, piec bułeczki 15 minut po czym zmniejszyć temperaturę do 190 i piec jeszcze ok. 5 (piekę z termoobiegiem). Bułeczki będą gotowe kiedy wyrosną i zezłocą się.Najlepsze jeszcze na ciepło, z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem.
Bułeczki pozostałych blogerek możecie obejrzeć tu:http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2014/06/buki-sniadaniowe.htmlhttp://rozowakuchnia.blox.pl/2014/06/Bulki-sniadaniowe-ze-slonecznikiem.htmlhttp://marynawkuchni.wordpress.com/2014/06/28/buleczki-z-ziarnem-i-prazona-cebulka/http://redandpale.blox.pl/2014/06/Buleczki-sniadaniowe.htmlhttp://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/2014/06/buki-sniadaniowe.htmlhttp://kuchniaiczary.blogspot.com/2014/06/buki-sniadaniowe-wg-kuchniamaryny.html