Wykonanie
Długo zastanawiałam się nad przed wakacyjnym przepisem. Nie mogłam się zdecydować, czy na słodko czy słono:). Padło więc na omlet, który to najczęściej gościu mnie w kuchni.Dzisiejszy omlet przygotowałam z moim ulubionym angielskim
serkiem Wensleydale, którego będzie mi brakowało na wakacjach.Tradycyjny Wensleydale jest z
żurawiną, ala ja najbardziej lubię ten z
jagodami:). Lekko słony, ale przełamany
słodyczą owoców. Idealnie komponuje się zarówno w słodkich, jak i słonych daniach. A w
omlecie to para idealna...
Składniki:2 duże
jajka od szczęśliwych kur3 łyżki
mąki kokosowej lub bardzo drobno zmielonych wiórek
kokosowychszczypta
soliolej kokosowy do smażenia (lub
masło)około 20g
sera Wensleydale z
jagodamigarść
jagód lub
borówek amerykańskichduża łyżka
jogurtu naturalnegoszczypta
cynamonuW głęboki talerzu rozbijamy
jajka widelcem. Dodajemy szczyptę
soli,
mąkę kokosową i dobrze mieszamy.W
między czasie rozgrzewamy
olej na patelni.Na rozgrzaną patelnię wykładamy miksturę a po wierzchu posypujemy kawałkami
sera (ja dodałam też kilka
borówek, niestety
jagody się skończyły). Następnie zmniejszamy ogień i smażymy omlet z obu stron pod przykryciem, aż ładnie się zrumieni.Gotowy omlet zdejmujemy z patelni posypujemy lekko
cynamonem, smarujemy
jogurtem i dekorujemy
borówkami lub
jagodami. Gotowe:)
Smacznego... oraz wspaniałych wakacji,pełnych wrażeń i niesamowitych smaków:)See you soon...