Wykonanie
Po intensywnym tygodniu pracy, przyszedł wreszcie weekend i czas dla siebie:) .Ja postanowiłam uczcić to, wspaniałym śniadaniem, bez pośpiechu, czy w drodze jedzonej kanapce.Było więc smacznie, zdrowo i bardzo kolorowo na talerzu. Rezultaty możecie ocenić sami...

Składniki:1
czerwona papryka2
jajkapęczek
szczypiorkupieprz cayenne lub
słodka paprykasuszona zmielona
cebulasól wg. smakuświeżo zmielony
pieprz do posypania
koperek lub ulubione
zioła do posypania
oliwa z oliwekSos:1 łyżka
majonezu1 łyżeczka
musztardy DijonRozgrzewamy piekarnik do 200 °C.
Paprykę myjemy, przekrajamy na pół i ostrożnie wyjmujemy gniazdo nasienne. Następnie posypujemy
solą i delikatnie skrapiamy
oliwą z oliwek. Wstawiamy
paprykę do piekarnika na 10 do 15 minut aby lekko zmiękła.Kiedy
papryka się podpiecze (nie może być zbyt miękka) wkładamy do każdej połówki pokrojony
szczypiorek, posypujemy
cebulką oraz delikatnie wbijamy
jajko na każdą połówkę. Posypujemy
solą,
pieprzem i
słodką papryką lub
cayenne oraz wstawiamy do piekarnika na kolejne 10 minut (czas pieczenia zależy od tego, jakie
jajka lubimy, u mnie dość wolne).W
między czasie przygotowujemy sos z podanych składników.Gdy
jajka się zetną wyciągamy blaszkę, papryczki układamy na talerzu dekorujemy świeżo zmielonym
pieprzem, ulubionymi
ziołami oraz podajemy z
sosem majonezowo -
musztardowym.


Smacznego...