ßßß
Składniki:1 czerwona papryka2 jajkapęczek szczypiorkupieprz cayenne lub słodka paprykasuszona zmielona cebulasól wg. smakuświeżo zmielony pieprz do posypaniakoperek lub ulubione zioła do posypaniaoliwa z oliwekSos:1 łyżka majonezu1 łyżeczka musztardy DijonRozgrzewamy piekarnik do 200 °C.Paprykę myjemy, przekrajamy na pół i ostrożnie wyjmujemy gniazdo nasienne. Następnie posypujemy solą i delikatnie skrapiamy oliwą z oliwek. Wstawiamy paprykę do piekarnika na 10 do 15 minut aby lekko zmiękła.Kiedy papryka się podpiecze (nie może być zbyt miękka) wkładamy do każdej połówki pokrojony szczypiorek, posypujemy cebulką oraz delikatnie wbijamy jajko na każdą połówkę. Posypujemy solą, pieprzem i słodką papryką lub cayenne oraz wstawiamy do piekarnika na kolejne 10 minut (czas pieczenia zależy od tego, jakie jajka lubimy, u mnie dość wolne).W między czasie przygotowujemy sos z podanych składników.Gdy jajka się zetną wyciągamy blaszkę, papryczki układamy na talerzu dekorujemy świeżo zmielonym pieprzem, ulubionymi ziołami oraz podajemy z sosem majonezowo - musztardowym.
Smacznego...