ßßß

Składniki na ciasto:200g mielonych migdałów200g maki jaglanej3 płaskie łyżki zmielonego siemienia lnianego2 łyżeczki sody oczyszczonejszczypta soli1 łyżeczka esencji waniliowejokoło pół szklanki wodyopcjonalnie coś do posłodzenia (łyżka miodu, syropu z agawy lub cukru)Składniki na krem czekoladowo - śliwkowy:opakowanie śliwek w gorzkiej czekoladzie około 300g* (lub 100g gorzkiej czekolady i 200g suszonych śliwek)50g gorzkiej czekolady minimum 85 % kakaogarść suszonych moreli (opcjonalnie)200ml gęstego mleka kokosowego lub śmietany kremówki1 łyżeczka esencji waniliowej* jeśli zamiast śliwek w czekoladzie daliście tabliczkę czekolady i opakowanie suszonych, niesłodzonych śliwek, to zrezygnujcie z dodatkowej czekolady i moreli.W dużej misce mieszamy wszystkie mąki, dodajemy sodę, sól, wanilię. Następnie wlewamy powoli wodę i mieszamy ciasto. Wyrabiamy przez chwilę ręką, aż uzyskamy kulę.Na stolnicy rozwałkowujemy większą część ciasta, wykrawamy kwadrat bądź prostokąt i przekładamy za pomocą wałka na przygotowaną formę(wyłożona papierem i lekko natłuszczona). Z pozostałej części ciasta formujemy krawędzi mazurka.Tak przygotowane ciasto wstawiamy do nagrzanego do 160 0 C piekarnika i pieczemy do około 40 minut (jeśli lubimy chrupiące ciasto).Upieczony spód studzimy na kratce a w między czasie przygotowujemy krem.Śliwki i morele kroimy na mniejsze kawałki, czekoladę łamiemy. Całość łączymy, dodajemy wanilię, mleko kokosowe i przygotowujemy w kąpieli wodnej, aż czekolada się rozpuści i połączy z pozostałymi składnikami.Następnie za pomocą ręcznego blendera, miksujemy na dość gładki krem. Tak przygotowane nadzienie wykładamy na wystudzony spód i dekorujemy wg. uznania.Ja swój mazurek udekorowałam płatkami migdałowymi i kuleczkami z masła orzechowego.
Smacznego...