Wykonanie
Wiem, że już dawno po świętach, a ja tu z mazurkiem wyskakuję:). Ale wszystko przez mamę, bo jest bardzo kochana i zawsze o mnie pamięta.Lubię spędzać święta w gronie
bliskich i jest mi troszkę smutno gdy nie
mogę ich odwiedzić. Mama jednak wie jak mnie rozweselić i przywrócić uśmiech na twarzy. Wysłała mi wspaniałą paczkę na Wielkanoc:) wypełnioną upominkami i pysznymi smakołykami. Wśród tych podarków, były moje ulubione
śliwki w gorzkiej
czekoladzie. Jak ja się ucieszyłam...kochana mama.Nie wiem jednak, co z paczką w podróży się działo, ale cała
czekolada ze
śliwek była pokruszona. Od razu przyszedł mi do głowy pomysł, aby przyrządzić z nich pyszny czeko -
śliwkowy krem, a
potem fantazja ruszyła i powstał pyszny, poświąteczny mazurek.Oceńcie sami...


Składniki na ciasto:200g mielonych
migdałów200g
maki jaglanej3 płaskie łyżki zmielonego
siemienia lnianego2 łyżeczki
sody oczyszczonejszczypta
soli1 łyżeczka esencji waniliowejokoło pół szklanki
wodyopcjonalnie coś do posłodzenia (łyżka
miodu,
syropu z agawy lub
cukru)Składniki na
krem czekoladowo -
śliwkowy:opakowanie
śliwek w gorzkiej
czekoladzie około 300g* (lub 100g
gorzkiej czekolady i 200g suszonych
śliwek)50g
gorzkiej czekolady minimum 85 %
kakaogarść
suszonych moreli (opcjonalnie)200ml gęstego
mleka kokosowego lub
śmietany kremówki1 łyżeczka esencji waniliowej* jeśli zamiast
śliwek w
czekoladzie daliście tabliczkę
czekolady i opakowanie suszonych, niesłodzonych
śliwek, to zrezygnujcie z dodatkowej
czekolady i
moreli.W dużej misce mieszamy wszystkie
mąki, dodajemy
sodę,
sól,
wanilię. Następnie wlewamy powoli
wodę i mieszamy ciasto. Wyrabiamy przez chwilę ręką, aż uzyskamy kulę.Na stolnicy rozwałkowujemy większą część ciasta, wykrawamy kwadrat bądź prostokąt i przekładamy za pomocą wałka na przygotowaną formę(wyłożona papierem i lekko natłuszczona). Z pozostałej części ciasta formujemy krawędzi mazurka.Tak przygotowane ciasto wstawiamy do nagrzanego do 160 0 C piekarnika i pieczemy do około 40 minut (jeśli lubimy chrupiące ciasto).Upieczony spód studzimy na kratce a w
między czasie przygotowujemy krem.
Śliwki i
morele kroimy na mniejsze kawałki,
czekoladę łamiemy. Całość łączymy, dodajemy
wanilię,
mleko kokosowe i przygotowujemy w kąpieli
wodnej, aż
czekolada się rozpuści i połączy z pozostałymi składnikami.Następnie za pomocą ręcznego blendera, miksujemy na dość gładki krem. Tak przygotowane nadzienie wykładamy na wystudzony spód i dekorujemy wg. uznania.Ja swój mazurek udekorowałam
płatkami migdałowymi i kuleczkami z
masła orzechowego.

Smacznego...