ßßß
Co zatem wylądowało w moim koktajlu?Awokado - należy do "superfood", zawiera pełnowartościowe kalorie w postaci kwasów jednonienasyconych i Omega-3, błonnik, cenne witaminy, minerały, antyoksydanty, które pozytywnie wpływają na pracę naszego mózgu, układu krążenia, trawienie oraz mają działanie przeciwzapalne, antynowotworowe i spowalniają proces starzenia.Granat - owoc, który zajmuje wysoką pozycję w hierarchii dr Furhmana. Chroni serce, naczynia krwionośne, prostatę, poprawia samopoczucie, odmładza, dodaje sił witalnych, a to tylko część nieograniczonych możliwości tego cudownego owocu.Banan - błonnik, energia, cenne minerały i witaminy oraz inne fito składniki w nich zawarte zwalczają depresję, wpływają na bystrość umysłu, leczą kaca, łagodzą poranne mdłości, chronią przed nowotworem nerek, cukrzycą, osteoporozą i ślepotą.Daktyle - bogate źródło błonnika, cennych oksydantów, witamin i minerałów, które obniżają poziom cukru i cholesterolu we krwi, zapobiegają zaparciom, zwiększają odporność, a naturalne salicylany, w nich zawarte, działają jak aspiryna.Kokos - to największy dar natury, a lista jego właściwości zdrowotnych i odżywczych nieskończona. Zainteresowanych odsyłam do poszukiwań w "sieci", a tu link do ciekawego wpisu na blogu Gotuj Zdrowo. Tam też znajdziecie przepis na domowe mleko i wiórki kokosowe.Więc do dzieła:)
Składniki:1 średniej wielkości dojrzałe awokado1 mały banan1 owoc granatu4, 5 suszonych daktyli lub mała łyżeczka syropu z daktyligarść wiórek kokosowych (jak macie domowe to takie najlepsze)około 200ml mleka roślinnego* np. migdałowego, ryżowego lub kokosowego (najlepiej domowe) można dać wodęWszystkie składniki wrzucamy do blendera i miksujemy:)* przyznaję się, że użyłam mleka kokosowego ze sklepu :( ale było organiczne i bez dodatku cukru.Smacznego...Wpis bierze udział w konkursie: