Wykonanie
Dlaczego właśnie taki przepis, a nie inny?Otóż...
soków,
napojów, szejków
mlecznych,
jogurtów owocowych itp. już od chyba ponad roku nie kupuję. Jak patrzę na etykiety to tylko pełno w nich
cukru, polepszaczy smaku, barwników, konserwantów, a niektóre z nich to nie wiem czy jakiś
owoc widziały. Nie ma to więc jak sok,
napój czy koktajl zrobiony własnoręcznie. Wypełniony samymi zdrowymi, naturalnymi składnikami bez zbędnych dodatków.

Co zatem wylądowało w moim koktajlu?
Awokado - należy do "superfood", zawiera pełnowartościowe kalorie w postaci kwasów jednonienasyconych i Omega-3, błonnik, cenne witaminy, minerały, antyoksydanty, które pozytywnie wpływają na pracę naszego mózgu, układu krążenia, trawienie oraz mają działanie przeciwzapalne, antynowotworowe i spowalniają proces starzenia.
Granat -
owoc, który zajmuje wysoką pozycję w hierarchii dr Furhmana. Chroni
serce, naczynia krwionośne, prostatę, poprawia samopoczucie, odmładza, dodaje sił witalnych, a to tylko część nieograniczonych możliwości tego cudownego
owocu.
Banan - błonnik, energia, cenne minerały i witaminy oraz inne fito składniki w nich zawarte zwalczają depresję, wpływają na bystrość umysłu, leczą kaca, łagodzą poranne mdłości, chronią przed nowotworem nerek, cukrzycą, osteoporozą i ślepotą.
Daktyle - bogate źródło błonnika, cennych oksydantów, witamin i minerałów, które obniżają poziom
cukru i cholesterolu we
krwi, zapobiegają zaparciom, zwiększają odporność, a naturalne salicylany, w nich zawarte, działają jak aspiryna.
Kokos - to największy dar natury, a lista jego właściwości zdrowotnych i odżywczych nieskończona. Zainteresowanych odsyłam do poszukiwań w "
sieci", a tu link do ciekawego wpisu na blogu Gotuj Zdrowo. Tam też znajdziecie przepis na domowe
mleko i
wiórki kokosowe.Więc do dzieła:)


Składniki:1 średniej wielkości dojrzałe
awokado1 mały
banan1
owoc granatu4, 5
suszonych daktyli lub mała łyżeczka
syropu z
daktyligarść wiórek
kokosowych (jak macie domowe to takie najlepsze)około 200ml
mleka roślinnego* np.
migdałowego,
ryżowego lub
kokosowego (najlepiej domowe) można dać
wodęWszystkie składniki wrzucamy do blendera i miksujemy:)* przyznaję się, że użyłam
mleka kokosowego ze sklepu :( ale było organiczne i bez dodatku
cukru.Smacznego...Wpis bierze udział w konkursie: