Wykonanie
Prawie bym zapomniała o obiecanym przepisie na muffinki
imbirowe z kawałkami
gruszek . A, że pogoda jesienna i sezon na
gruszki to przepis na pewno się przyda.Zachęcam serdecznie bo są naprawdę pyszne i ciężko poprzestać na jednej babeczce:)
Składniki na około 18 babeczek:250 g
mąki pszennej2 łyżeczki
proszku do pieczeniapół szklanki
cukru trzcinowego1 łyżeczka
imbiru150 ml
jogurtu naturalnego100 ml
oleju rzepakowego2
jajka2 duże
gruszkiW jednym naczyniu mieszamy składniki suche:
mąkę,
proszek do pieczenia,
cukier,
imbir.W drugim naczyniu przygotowujemy składniki mokre:
olej, roztrzepane
jajka,
jogurt.Zawartość obu naczyń łączymy i mieszamy łyżką tylko do połączenia składników. Dodajemy pokrojone w kostkę
gruszki i mieszamy.Formę do muffinek wykładamy papilotkami i nakładamy ciasto do około 2/3 wysokości foremki.Muffinki pieczemy w temperaturze 200ºC przez 20 - 25 minut, do tzw. suchego patyczka. Następnie wyciągamy z pieca i studzimy na kratce.Można obsypać
cukrem pudrem przed podaniem:)
Smacznego...