Wykonanie
Często gotuję na obiad albo na kolację zupy, szczególnie o tej
porze roku. Czasem z konkretnego przepisu i specjalnie robię zakupy, jednak na ogół wrzucam do garnka po prostu to co mam w lodówce.
Składniki:700 ml
bulionu warzywnego*2 średnie
marchewki (300 g)2 duże
ziemniaki (300 g)1/2
kalafiora (450g)
przyprawy:
sól,
pieprz, cząber,
koperek (najlepiej świeży)*
bulion warzywny gotuję na
włoszczyźnie,
cebuli i przyprawach:
lubczyk,
ziele angielskie,
lisć laurowy (czasem i innych dodatkach) i zamrażam jeśli nie wykorzystuję od razuPokrojone warzywa gotujemy w
bulionie do miękkości. Część zupy odlewamy i miksujemy, dolewamy z powrotem. Nie zabielam zup i nie dodaję
mąki, jesli chcę je zagęścić robię to w ten sposób. Doprawiamy do smaku.Koszt : ok. 5-5 , 50 złZ podanych proporcji otrzymałam 2-3 porcje.