Wykonanie
Kruche ciasto, samodzielnie przygotowany
dżem rabarbarowy i kruszonka. To recepta na smaczne, sezonowe ciasto.SkładnikiKruche ciasto:0,5 kg
mąki,2 łyżki
cukru pudru,1 kostka
margaryny,3
żółtka,1 szklanka
cukruDżem rabarbarowy:1 kg
rabarbaru,0,5 szklanki
cukru,
laska wanilii,2 łyżeczki
cynamonu
Zaczynamy od przygotowaniu
dżemu.
Rabarbar kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię. Dodajemy 3-4 łyżki
wody. Dodajemy przekrojoną wzdłuż
laskę wanilii oraz wydobyte z niej nasionka. Wrzucamy
cukier, wsypujemy
cynamon i podsmażany, by
rabarbar całkowicie się rozpadł. Pozostawiamy do wystygnięcia.Z
maki,
cukru,
żółtek i
margaryny przygotowujemy kruche ciasto. Dokładnie rozrobione wkładamy do lodówki na 30 minut. Wykładamy 3/4 ciasta na spód tortownicy lub innej okrągłej formy, tak by cisto było również na bokach. Pieczemy przez 15 minut w piekarniku ustawionym na 220 st. C. Na ciasto kładziemy
dżem rabarbarowy i pieczemy przez 10 minut. Następnie przygotowujemy kruszonkę, wykorzystując pozostałą część ciasta, dodajemy 2 łyżki
cukru i odrobinę
mąki. Kruszonką posypujemy wierzch i wstawiamy do piekarnika na około 10 minut, by kruszonka nabrała lekko złocistego koloru.SMACZNEGO!