ßßß Cookit - przepis na Ptysiowe placki z koktajlem brzoskwiniowym

Ptysiowe placki z koktajlem brzoskwiniowym

nazwa

Wykonanie

Pyszne śniadanie na słodko! Zamiast naleśników czy też racuchów proponuję placki zrobione z ciasta ptysiowego w zestawie z koktajlem brzoskwiniowym.
3/4 szklanki wody,
2 łyżki margaryny,
1 czubata szklanka mąki,
4 jajka,
szczypta soli
dżem Łowicz brzoskwiniowy,
dżem Łowicz truskawka z czarnym bzem
Składniki na koktajl:
500g serka homogenizowanego lub jogurtu naturalnego,
1 puszka brzoskwiń,
2 łyżeczki cukru trzcinowego,
dżem Łowicz brzoskwiniowy,
dżem Łowicz truskawka z czarnym bzem
Ciasto na ptysie jest odmianą ciasta parzonego, dlatego też musimy umiejętnie zaparzyć mąkę. Gotujemy wodę z margaryną, dodajemy mąkę, sól i bardzo energicznie mieszamy, by nie powstały grudki. Mieszamy do momentu, aż masa zacznie odstawać od naczynia. Wtedy zdejmujemy ją z ognia i pozostawiamy do przestygnięcia. Do ostudzonej masy wbijamy kolejno po jednym jajku i miksujemy, by uzyskać gładką i pulchną konsystencję.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i układamy placki w dość dużej odległości od siebie. Placki pieczemy w temperaturze 220 st. C przez około 25 minut.
Staramy się by różniły się wielkością, gdyż układając je w formie piramidy na spód kładziemy największy placek i kolejno coraz mniejsze. Każdy placek smarujemy dżemem- naprzemiennie brzoskwiniowym i truskawkowym z czarnym bzem.
Do naszych placków ptysiowych idealnie pasuje orzeźwiający koktajl brzoskwiniowy.
Brzoskwinie wraz z cukrem miksujemy i dodajemy serek homogenizowany oraz 3 łyżki dżemu brzoskwiniowego Łowicz. Dokładnie mieszamy. Serwujemy w wysokiej szklance, na spód której kładziemy 2 łyżki dżemu brzoskwiniowego. Wierzch dekorujemy dżemem truskawkowym z czarnym bzem.
SMACZNEGO!
Źródło:http://esencjawanilii.blogspot.com/2014/10/ptysiowe-placki-z-koktajlem.html