Wykonanie
Pyszne śniadanie na słodko! Zamiast naleśników czy też racuchów proponuję placki zrobione z ciasta ptysiowego w zestawie z koktajlem
brzoskwiniowym.

3/4 szklanki
wody,2 łyżki
margaryny,1 czubata szklanka
mąki,4
jajka,szczypta
solidżem Łowicz
brzoskwiniowy,
dżem Łowicz
truskawka z czarnym
bzemSkładniki na koktajl:500g
serka homogenizowanego lub
jogurtu naturalnego,1 puszka
brzoskwiń,2 łyżeczki
cukru trzcinowego,
dżem Łowicz
brzoskwiniowy,
dżem Łowicz
truskawka z czarnym
bzem
Ciasto na ptysie jest odmianą ciasta parzonego, dlatego też musimy umiejętnie zaparzyć
mąkę. Gotujemy
wodę z
margaryną, dodajemy
mąkę,
sól i bardzo energicznie mieszamy, by nie powstały grudki. Mieszamy do momentu, aż masa zacznie odstawać od naczynia. Wtedy zdejmujemy ją z ognia i pozostawiamy do przestygnięcia. Do ostudzonej masy wbijamy kolejno po jednym
jajku i miksujemy, by uzyskać gładką i pulchną konsystencję.Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i układamy placki w dość dużej odległości od siebie. Placki pieczemy w temperaturze 220 st. C przez około 25 minut.Staramy się by różniły się wielkością, gdyż układając je w formie piramidy na spód kładziemy największy placek i kolejno coraz mniejsze. Każdy placek smarujemy
dżemem- naprzemiennie
brzoskwiniowym i
truskawkowym z czarnym
bzem.Do naszych placków ptysiowych idealnie pasuje orzeźwiający koktajl
brzoskwiniowy.
Brzoskwinie wraz z
cukrem miksujemy i dodajemy
serek homogenizowany oraz 3 łyżki
dżemu brzoskwiniowego Łowicz. Dokładnie mieszamy. Serwujemy w wysokiej szklance, na spód której kładziemy 2 łyżki
dżemu brzoskwiniowego. Wierzch dekorujemy
dżemem truskawkowym z czarnym
bzem.SMACZNEGO!