Wykonanie
Kolorowy tort składający się z 3 warstw, do dekoracji którego wykorzystałam draże Lentilky.
Składniki:
Biszkopt:6
jajek,2 szklanki
cukru,8 łyżek
wody,200g
mąki tortowej,200g
mąki ziemniaczanej,1 płaska łyżka
proszku do pieczeniaZielony krem:1 opakowanie
zielonej galaretki,1
śmietana kremówkaDekoracja:2
czekolady,1 opakowanie draży- LentilkyNa początek przygotowujemy
biszkopt.
Żółtka ucieramy z
cukrem i
wodą na pianę. Mieszamy obie
mąki z
proszkiem do pieczenia i dodajemy do
żółtek. Ubitą pianę z
białek przekładamy do ciasta.
Biszkopt pieczemy w tortownicy. Temp. 180 st. C, około 35 minut.Przestudzony
biszkopt musimy przekroić na 3 części.Pierwszą część ciasta smarujemy
musem jabłkowym lub dowolnym
dżemem.Kolejny etap to przygotowanie zielonej warstwy, rozpuszczamy
galaretkę w 200ml gorącej
wody i studzimy. Do zimnej
galaretki dodajemy ubitą
śmietanę kremówkę. Gdy krem zacznie robić się gęsty, wówczas wylewamy go na kolejną warstwę
biszkopta.Ostatni etap to rozpuszczenie
czekolady w kąpieli
wodnej. Płynną
czekoladą smarujemy wierzch naszego ciasta i układamy draże.SMACZNEGO!