ßßß Cookit - przepis na Tęczowy tort

Tęczowy tort

nazwa

Wykonanie

Kolorowy tort składający się z 3 warstw, do dekoracji którego wykorzystałam draże Lentilky.
Składniki:
Biszkopt:
6 jajek,
2 szklanki cukru,
8 łyżek wody,
200g mąki tortowej,
200g mąki ziemniaczanej,
1 płaska łyżka proszku do pieczenia
Zielony krem:
1 opakowanie zielonej galaretki,
1 śmietana kremówka
Dekoracja:
2 czekolady,
1 opakowanie draży- Lentilky
Na początek przygotowujemy biszkopt. Żółtka ucieramy z cukrem i wodą na pianę. Mieszamy obie mąki z proszkiem do pieczenia i dodajemy do żółtek. Ubitą pianę z białek przekładamy do ciasta. Biszkopt pieczemy w tortownicy. Temp. 180 st. C, około 35 minut.
Przestudzony biszkopt musimy przekroić na 3 części.
Pierwszą część ciasta smarujemy musem jabłkowym lub dowolnym dżemem.
Kolejny etap to przygotowanie zielonej warstwy, rozpuszczamy galaretkę w 200ml gorącej wody i studzimy. Do zimnej galaretki dodajemy ubitą śmietanę kremówkę. Gdy krem zacznie robić się gęsty, wówczas wylewamy go na kolejną warstwę biszkopta.
Ostatni etap to rozpuszczenie czekolady w kąpieli wodnej. Płynną czekoladą smarujemy wierzch naszego ciasta i układamy draże.
SMACZNEGO!
Źródło:http://esencjawanilii.blogspot.com/2014/09/teczowy-tort.html