Wykonanie
1,5 szklanki
mąki,5 łyżek
cukru pudru,20 dag
masła lub
margaryny,1 opakowanie
cukru waniliowego,3
żółtka,szczypta
soliMasa kajmakowa:
mleko skondensowane w puszcze lub gotowa masa kajmakowa,dowolne
bakalie do dekoracji, kolorowe posypki,
wiórki kokosowe,
płatki migdałowe itd.
Masło należy posiekać z
mąką,
cukrem pudrem i
cukrem waniliowym. Następnie dodajemy
żółtka, szczyptę
soli, ponownie siekamy, a później zagniatamy ciasto. Musimy teraz uformować kulkę, owinąć ją folią aluminiową i włożyć do lodówki na 30 minut. Prostokątną blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na niej rozwałkowane ciasto o grubości 1 cm (formujemy dowolny kształt:
jajko, prostokąt itd.). Pamiętamy o tym, by brzegi ciasta były wyższe, gdyż po upieczeniu wyłożymy na mazurka masę kajmakową. Ciast pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 st. C.Gdy ciasto ostygnie, nakładamy masę kajmakową i ozdabiamy
bakaliami zgodnie z fantazją i inwencją twórczą.Masę kajmakową możemy przygotować samodzielnie lecz jest to czasochłonne. Należy w tym celu gotować przez 3 godziny
mleko skondensowane. Do garnka z
wodą wkładamy puszkę z
mlekiem skondensowanym i gotujemy, pamiętając o dolewaniu
wody. Jest też szybszy sposób- gotowa masa kajmakowa :-)SMACZNEGO!