ßßß Cookit - przepis na Mazurek kajmakowy

Mazurek kajmakowy

nazwa

Wykonanie

1,5 szklanki mąki,
5 łyżek cukru pudru,
20 dag masła lub margaryny,
1 opakowanie cukru waniliowego,
3 żółtka,
szczypta soli
Masa kajmakowa:
mleko skondensowane w puszcze lub gotowa masa kajmakowa,
dowolne bakalie do dekoracji, kolorowe posypki, wiórki kokosowe, płatki migdałowe itd.
Masło należy posiekać z mąką, cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Następnie dodajemy żółtka, szczyptę soli, ponownie siekamy, a później zagniatamy ciasto. Musimy teraz uformować kulkę, owinąć ją folią aluminiową i włożyć do lodówki na 30 minut. Prostokątną blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na niej rozwałkowane ciasto o grubości 1 cm (formujemy dowolny kształt: jajko, prostokąt itd.). Pamiętamy o tym, by brzegi ciasta były wyższe, gdyż po upieczeniu wyłożymy na mazurka masę kajmakową. Ciast pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 st. C.
Gdy ciasto ostygnie, nakładamy masę kajmakową i ozdabiamy bakaliami zgodnie z fantazją i inwencją twórczą.
Masę kajmakową możemy przygotować samodzielnie lecz jest to czasochłonne. Należy w tym celu gotować przez 3 godziny mleko skondensowane. Do garnka z wodą wkładamy puszkę z mlekiem skondensowanym i gotujemy, pamiętając o dolewaniu wody. Jest też szybszy sposób- gotowa masa kajmakowa :-)
SMACZNEGO!
Źródło:http://esencjawanilii.blogspot.com/2013/03/mazurek-kajmakowy.html