ßßß
Składniki:pęczek zielonych szparagów1 i 1/2 litr bulionu warzywnego1 cebula1 żółtko200 ml śmietany6 kromek czerstwego chleba razowego3 łyżki startego parmezanuoliwasól i pieprz do smakuPrzygotowanie:Szparagi myję, odkrawamy główki i obieram łodygi (w przypadku zielonych szparagów nie ma takiej konieczności, jednak ja zawsze obieram. Cebulę kroję w drobna kostkę i szklę na łyżce oliwy w garnku o grubym dnie. Podsmażam przez chwilę i dorzucamy łodygi szparagów. Całość smażę około 3- minut. Następnie zalewamy bulionem warzywnym i gotujemy około 15 minut. W tym czasie blanszuję główki szparagów (wrzucam na wrzącą osoloną wodę i zostawiam na około 1 minutę).Wywar wraz ze szparagami miksujemę i dodajemy do niego śmietanę wymieszaną z żółtkiem. Doprawiam solą i pieprzem i dodaję zblanszowane główki szparagów. Gotuję na małym ogniu przez 5 minut nie doprowadzając do wrzenia.Podaję z grzankami parmezanowymi (pokrojony w kostkę chleb podsmażamy na patelni z łyżką oliwy, pod koniec dodajemy parmezan i dokładnie mieszamy).Smacznego!