Wykonanie
Słoneczko!!! Odważyłam się wyjść na taras i sprawdzić jak się mają pieczołowicie hodowane
pomidory koktajlowe. O dziwo ulewy im nie zaszkodziły:) Wręcz przeciwnie... pojawiło się całe mnóstwo maleńkich przybyszy a krzaczkach. Syn pieczołowicie policzył i z dumą stwierdził że ma całkiem sporą "plantację" - całe 32 zielone maleńkie
pomidory:)A kuchnia wydawała dziś pyszną zupę
szparagową. Sezon
szparagowy trwa tak krótko, że w jego czasie
szparagi goszczą u nas bardzo często i w różnych postaciach. Dziś jako krem z dodatkiem
razowych grzanek z
parmezanem.

Składniki:pęczek
zielonych szparagów1 i 1/2 litr
bulionu warzywnego1
cebula1
żółtko200 ml
śmietany6 kromek czerstwego
chleba razowego3 łyżki startego
parmezanuoliwasól i
pieprz do smakuPrzygotowanie:
Szparagi myję, odkrawamy główki i obieram łodygi (w przypadku
zielonych szparagów nie ma takiej konieczności, jednak ja zawsze obieram.
Cebulę kroję w drobna kostkę i szklę na łyżce
oliwy w garnku o grubym dnie. Podsmażam przez chwilę i dorzucamy łodygi
szparagów. Całość smażę około 3- minut. Następnie zalewamy
bulionem warzywnym i gotujemy około 15 minut. W tym czasie blanszuję główki
szparagów (wrzucam na wrzącą osoloną
wodę i zostawiam na około 1 minutę).
Wywar wraz ze
szparagami miksujemę i dodajemy do niego
śmietanę wymieszaną z
żółtkiem. Doprawiam
solą i
pieprzem i dodaję zblanszowane główki
szparagów. Gotuję na małym ogniu przez 5 minut nie doprowadzając do wrzenia.Podaję z grzankami parmezanowymi (pokrojony w kostkę
chleb podsmażamy na patelni z łyżką
oliwy, pod koniec dodajemy
parmezan i dokładnie mieszamy).Smacznego!