ßßß
Składniki:1 i 1/2 szklanki maślanki1 i 1/4 szklanki maki1 jajko1 łyżeczka proszku do pieczenia1/4 szklanki oleju6 łyżek brązowego cukru25 dkg mrożonych truskawekkilka listków świeżej miętyPrzygotowanie:Maślankę, mąkę, jajko, połowę brązowego cukru, proszek do pieczenia i olej miksuję na gładką masę o konsystencji gęstej śmietany. Na posmarowaną olejem rozgrzaną patelnię nakładam dwie łyżki masy i rozprowadzam w formie koła o średnicy około 12 cm. Smażę z obydwu stron na złoty kolor.W tym czasie mrożone truskawki z listkami mięty, pozostałym brązowym cukrem i odrobiną gorącej wody miksuję na gładką bardzo gęstą masę.Gotowe placuszki układam jeden na drugim. Na górę oraz obok nakładamy sorbet truskawkowy i dekoruję listkami mięty.