Wykonanie
Jaka piękna pogoda za oknem! Aż się chce wyjść na spacer, rower, rolki, cokolwiek! ;) A na tą piękną pogodę mam dla was przepis na tartę
malinową, która moim skromnym zdaniem jest pyszna!

Składniki:225 g
mąki pszennej110 g
margaryny w kostce prosto z lodówkiokoło 4 łyżek
wody500 g
fasoli lub
grochuszczypta
solibudyń malinowy100 g
czekolady4 łyżki
żelatyny5 łyżek glukozy
czerwony barwnik spożywczy500 g
malin100 ml gorącej
wodymleko do budyniuPrzygotowanie:Na początku kroimy
masło w kosteczkę i wkładamy do miski. Do tak przygotowanego
masła przesiewamy
mąkę i
sól, wszystko miksujemy. Dolewamy po 2 łyżki
wody i ugniatamy do momentu uzyskania jednolitego i gładkiego ciasta. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, formę do ciasta nacieramy
masłem. Ciasto wałkujemy i przekładamy do przygotowanej blachy, nakłuwamy widelcem spód. Nakładamy na to papier do pieczenia i wsypujemy nasz
groch lub
fasolę w celu obciążenia ciasta. Tak przygotowane wkładamy do piekarnika i pieczemy 20-25 minut zaglądając co jakiś czas czy nam się nie przypaliło. Upieczone wyjmujemy, zdejmujemy papier z
fasolą i zostawiamy do ostygnięcia.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli
wodnej,
budyń gotujemy dodając mniejszą ilość
mleka niż potrzeba, aby nie był zbyt rzadki. Wcześniej upieczone ciasto smarujemy
czekoladą i wkładamy do lodówki aż zastygnie, w międzyczasie stygnie nam
budyń. Gdy
czekolada jest już względnie zastygnięta nakładamy wcześniej przygotowany
budyń i wykładamy całość
malinami. W szklaneczce przygotowujemy
żelatynę z gorącą
wodą, barwnikiem i glukozą, czekamy aż trochę wystygnie. Na koniec nakładamy
żelatynę na
maliny i wkładamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia.POWODZENIA I SMACZNEGO!










Petite Princesse